Reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România - APAPR susțin că noul proiect de lege privind sistemul public de pensii confirmă caracterul complementar al celor trei piloni de pensie, precum și necesitatea continuării Pilonului II în forma actuală.

Reprezentanții Asociației au precizat că „noul proiect de lege nu aduce nicio schimbare în calculul pensiei publice viitoare pentru cei peste 7 milioane de participanți la Pilonul II, față de legea pensiilor în vigoare azi”. Aceștia au subliniat că au făcut această precizare „ca urmare a informațiilor inexacte apărute în mass-media în ultimele zile pe marginea proiectului de lege privind sistemul public de pensii și implicațiilor acestuia asupra nivelului pensiilor viitoare pentru participanții la Pilonul II”.

„Modul de calcul este același cu cel prezent: pentru cei care contribuie la fondurile de pensii private de Pilon II, punctajul dobândit se ponderează cu raportul dintre contribuția efectiv virată la sistemul public și contribuția totală (Art. 96 alin. (3) din L 263/2010 și Art. 87 alin. (6) din proiectul de lege în dezbatere publică). Ca urmare, participanții la fondurile de pensii private nu sunt penalizați sau discriminați în niciun fel față de restul contribuabililor la sistemul de pensii, așa cum în mod eronat s-a susținut recent în spațiul public. Această ponderare este firească, pe principiul acordării unui punctaj proporțional cu nivelul contribuției efective. De asemenea, noul proiect de lege, ca de altfel și legea în vigoare, nu afectează în niciun fel pensia viitoare a participanților la Pilonul III de pensii private facultative”, au subliniat reprezentanții Asociației pentru Pensiile Private.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, la Antena 3, la 21 august, că noul proiect de lege al pensiilor va fi adoptat până în data de 2 octombrie 2018.

Noul proiect de lege al pensiilor a fost pus în dezbatere publică de către ministerul Muncii la 9 august, urmând să intre în Parlament pentru procedura parlamentară în sesiunea care începe în septembrie și este programat să fie aplicat din 2021. Acest proiect prevede, printre altele, o modificare în ceea ce priveşte Pilonul II, potrivit ministrului Muncii. Este vorba de un comision de 0,5 % pe care Casa de Pensii îl va încasa din comisionul de virament de 2,5% perceput de companiile care administrează acest sistem.

Proiectul mai prevede un calcul al pensiei minime în funcţie de vechime. Astfel, pensionarii cu vechime minimum 15 ani vor încasa 45% din salariul minim brut, în timp ce pensionarii cu vechime între 10 şi 15 ani vor primi 40% din salariul minim brut. Ca atare, dacă în prezent pensia minimă este de 640 de lei, atât pentru o vechime de 13, 19 sau 35 de ani, din 2021, pensiile vor avea valori diferite astfel. Un pensionar cu 13 ani vechime va încasa 1.032 de lei, un pensionar cu 19 ani vechime va primi 1.176 de lei, în timp ce un pensionar cu vechime de 35 de ani va beneficia de o pensie minimă de 1.560 de lei.

„Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta”, explică reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS).

De asemenea, potrivit noului Proiect al Legii Pensiilor, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare.

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca cei care aleg o asigurare facultativă să poată plăti perioade diferite pentru care nu au contribuit, care să totalizeze cinci ani, și nu pentru o perioadă de cinci ani consecutivi, așa cum prevede legea actuală.