În contextul apropierii debutului anului şcolar 2018/2019 conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a solicitat luarea unor măsuri suplimentare specifice care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

O primă etapă în cadrul campaniei ,,Recapitulare la... siguranţă” o constituie declanşarea unor acţiuni de control al transportatorilor rutieri, atât al celor autorizaţi pentru transport şcolar, dar şi în zonele în care există informaţii cu privire la desfăşurarea de activităţi de transport de către persoane neautorizate, fenomenul constituindu-se într-un adevărat pericol pentru elevi.

În acest sens, poliţiştii recomandă încă o dată părinţilor şi elevilor să nu folosească pentru transport vehicule de ocazie. În primul rând nu puteţi cunoaşte starea tehnică a vehiculului, identitatea şi calitatea şoferului, capacitatea acestuia de a conduce pe drumurile publice. În plus, vă expuneţi unor pericole asociate care pot avea urmări din cele mai grave.

Nu vă încredinţaţi viaţa unor persoane necunoscute şi utilizaţi doar mijlocele de transport autorizate, microbuze şcolare sau vehicule care efectuează curse autorizate.

„Peste 200 de poliţişti rutieri, de ordine publică dar şi din structurile de investigare a fraudelor, vor acţiona în zilele următoare, desfăşurând controale la operatorii de transport, dar şi verificări în zonele în care există date cu privire la pirateria în transport.

În acest sens recomandăm tuturor celor care vor să se implice pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor să sesizeze de îndată orice activitate ilicită desfăşurată de transportatorii pirat”, precizează IPJ Suceava.

Pentru siguranţa elevilor, vor fi identificaţi toţi deţinătorii de autovehicule destinate transportului şcolar. Aceştia vor fi instruiţi cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei.

De asemenea, s-a solicitat identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

Poliţiştii din structurile de prevenire, de proximitate şi de la secţiile şi posturile comunale au demarat deja activităţi de informare şi responsabilizare în comunităţile locale. Astfel, poliţiştii de prevenire au avut discuţii cu părinţii dar şi cu tinerii scopul fiind prevenirea abandonului şi absenteismului şcolar. În cadrul activităţilor derulate au fost distribuite de către poliţişti peste 2000 de orare personalizate cu recomandări preventive, corespondente fiecărei zile din săptămână.

Activităţile desfăşurate sub egida ,,Recapitulare la... siguranţă!” continuă până la debutul anului şcolar, siguranţa elevilor fiind o prioritate a poliţiştilor suceveni.