Anual, în curtea corpului A a Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” se desfășoară Târgul de Toamnă - „Mândră Toamnă darnică”. Caracterul inedit al acestuia constă în faptul că angrenează atât preșcolarii și elevii de la clasele primare, cât și părinții acestora și cadrele didactice.

„Participarea unui număr mare de elevi, profesori și părinți la această activitate susține și menține o legătură foarte strânsă între școală și familie. În același timp, conducerea școlii susține și încurajează de fiecare dată astfel de activități care contribuie la dezvoltarea competențelor de comunicare și antreprenoriat”, ne-a povestit directorul coordonator, prof. Maranda Demis-Ioan.

Debutul este mereu marcat de incinta inundată cu elevi nerăbdători să guste din preparatele puse la vânzare de colegii lor mai mici. Diversitatea produselor prezente la târg colorează atmosfera într-o valență tomnatică, întrucât pe tejghele se află ciuperci, coșuri cu pere, struguri, mere și gogoșari, borcane cu zacuscă, compot, sticle cu must, nuci, dulciuri de casă și multe alte delicii de toamnă pregătite cu sârg de acasă. „Totul a început de la ideea de a face distincția între nevoi și dorințe. Nimic nu este gratis, totul are un preț. Îi învățăm de mici să se implice, atât în viața financiară a familiei, cât și în viața socială, să devină responsabili din punct de vedere financiar, dar și moral”, ne-a mărturisit Luca Petronela-Vasilica, inițiatorul proiectului.

Poenaru Cristina, director-adjunct, ne spune că nu se aștepta la o participare atât de numeroasă, cu toate că, după doi ani de pandemie, acest gen de evenimente au creat o așteptare: „Dacă debutul acestui proiect a fost unul timid, constat cu bucurie că în prezent, tot mai multe instituții și persoane sunt implicate activ la această activitate care îmbină cu succes relaxarea cu educația non-formală.”

„O alimentație sănătoasă înseamnă echilibru și diversitate. Aceasta asigură nutrienții necesari unei bune funcționări a organismului.” Este recomandarea pe care ne-o face Morhan Adina-Simona, profesor de biologie, oferind o deosebită importanță consumului legumelor și fructelor din grădina proprie.

Această manifestare nu este marcată doar prin varietatea produselor expuse pe standuri sau doar prin numărul mare de participanți, dar și prin frumoasele costume tradiționale românești, lucru sesizat îndeosebi de Ana Maria Briana Belciug, director adjunct care, spune că „În cadrul Târgului de Toamnă organizat la liceul nostru, am observat elevi, părinți și profesori în costum tradițional românesc, aspect care m-a bucurat foarte mult. Într-o epocă a globalizării, este important să știm să ne păstrăm tradițiile și identitatea pentru a nu ne uita rădăcinile.”

Acest eveniment are loc datorită susținerii de care se bucură din partea conducerii instituției, Primăriei orașului Liteni, Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, Casei de Cultură, Ansamblului Izvorașul - Liteni și membrii Consiliului Școlar al Elevilor.

Și pentru că toamna este mereu anotimpul generos, în fiecare an, se organizează o colectă de produse alimentare care sunt, mai apoi, distribuite familiilor nevoiașe din orașul Liteni.

Diana Maria Poenaru