Una dintre schimbările majore care vizează municipiul Suceava, dar și orașele și comunele adiacente este în domeniul transportului public de călători. Pe de o parte, în municipiul Suceava transportul public va fi efectuat doar cu autobuze și microbuze electrice, în timp ce între municipiul Suceava și localitățile din jur va deveni funcțional transportul metropolitan.

Marea schimbare care începe de anul viitor a fost anunțată de către viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi:

„Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Suceava este autorizată, iar împreună cu Salcea, Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți și Șcheia, municipiul Suceava va introduce transportul metropolitan.

Prioritatea este cea de a asigura un sistem de transport în comun eficient, accesibil și durabil prin achiziționarea de mijloace de transport ecologice și nepoluante. Accesând PNRR, vom cumpăra autobuze electrice, pentru primele 50 avem deja aprobarea, iar 30 sunt în așteptare”.

Valoarea totală a celor două proiecte este de 199.892.977,60 lei cu TVA (114.483.148,06 lei - proiectul aprobat și 85.409.829,53 lei - proiectul în așteptare).

„De la 1 ianuarie, A.D.I. va prelua transportul în toate localitățile menționate!”, a spus Lucian Harșovschi, marcând un moment istoric, în care trecerea la Suceava metropolitană se va face nu doar în declarații sau acte. Baza auto pentru transportul metropolitan va fi cea actuală a TPL, de pe strada Traian Vuia (lângă Mopan).