Promovarea valorilor unei educații de calitate și utilizarea durabilă a patrimoniului cultural se concretizează în două dintre școlile sucevene prin intermediul unui proiect internațional-transfrontalier.

În perioada 20-23 ianuarie a.c., Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și Școala Gimnazială Nr. 3 sunt gazdele unei delegații din Republica Moldova de la 3 instituții partenere: Universitatea de Stat din Moldova - Facultatea de Litere, Centrul de Formare Continuă și Leadership - Departamentul Educația Adulților și Dezvoltare Personală, Chișinău, Republica Moldova, și NeoEduct - Chișinău. Acestor instituții de prestigiu li se alătură Alianța Sindicatelor din Învățământ, Suceava, organizaţie activă în domeniul educaţiei,care încurajează implementarea de iniţiative educaționale comune cu scopul promovării, cooperării, învățării reciproce şi schimbului de experiență la nivel european.

Parteneriatul acesta oferăposibilitatea instituțiilor educaționale din Republica Moldova și România să colaboreze la nivel transnațional, să răspundă la provocările comune identificate în domeniul educației și să exploateze potențialul de perfecționare didactică, nevalorificat încă, producând la nivel instituțional rezultate tangibile.

Activitățile propuse prin intermediul proiectului urmăresc dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre instituții școlare, instituții cu profil educațional din România și din Republica Moldova și vizează colaborarea în domeniul practicii pedagogice pe disciplinele asociate Facultății de Litere și Centrului de Formare Continuă.

Coordonatorii de proiect sunt: de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava: prof. dr. Silvia-Corina NUȚU, prof. Gabriela CAZAC, prof. dr. Anca GORBAN, prof. Florentina NĂSULEA, prof. înv. primar Gabriela CULIȚĂ, prof. Raluca CÎRȚU. De la Universitatea de Stat din Moldova - Facultatea de Litere, activitățile sunt coordonate de către prof. univ. dr. hab. Iraida CONDREA, conf. univ. dr. Victoria FONARI, conf. univ. dr. Adela MANOLII, lector univ. dr. Aliona SOBOL. Totodată, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, coordonatorii proiectului sunt: prof. Sidonia APETREI și prof. Renate ÎNTORSURĂ. Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava este reprezentată prin coordonatorii implicați în proiect: prof. Giani LEONTE și prof. Dumitru IRIMIA. Parteneriatul cu Centrul de Formare Continuă și Leadership -Departamentul Educația Adulților și Dezvoltare Personală, Chișinău, Republica Moldova, este concretizat prin activitățile coordonatorilor prof. univ. dr. hab. Viorica ANDRIȚCHI și conf. univ. dr. Tatiana VERDEȘ, iar de la Neo Educt -Chișinău coordonatori sunt conf. univ. dr. Tatiana VERDEȘ și prof. Svetlana NASTAS.

Proiectul educațional dintre România și Republica Moldova, Experiențe educaționale transfrontaliere, îşi propune prin activitățile de tip schimb de experiență și mai ales prin orientarea pluridimensională a tuturor demersurilor educaționale consolidarea dimensiunii europene a educaţiei, familiarizarea cu practicile educaționale din sistemele de învățământ din țările partenere, facilitarea comunicării în domeniul educațional între toți partenerii, creșterea vizibilității la nivel internațional a tuturor instituțiilor partenere și, nu în ultimul rând, identificarea unor noi posibilități de extindere a parteneriatului dintre instituțiile educaționale.

Proiectul a debutat cu discuții preliminare, în luna noiembrie a anului trecut, la Chișinău, când s-au pus bazele colaborării. Pe 16 ianuarie 2023, la Suceava a avut loc Simpozionul Abordarea multidisciplinară a operei eminesciene la care au participat, cu lucrări în plen, profesori de la instituțiile partenere din ambele țări.Urmează ca în etapa aceasta, a venirii oaspeților din Republica Moldova,  să se desfășoare activități didactice comune, lecții interactive, workshopuri și dezbateri educaționale. Lecțiile sunt susținute de profesorii: Lorenți Camelia, Iacob Cezara, Timoficiuc Ana Maria, Oltean Loredana, Maxim Cristina, Popescu Ana Maria, Culiță Gabriela, Cozaciuc Rodica, cadre didactice de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava. Ultima etapă din proiect se va desfășura în Republica Moldova, iar profesorii suceveni vor participa, alături de partenerii din Chișinău, la activități de pregătire și formare continuă. 

Așadar, proiectul reunește efortul a 7 instituții partenere sub același scop, al dezvoltării relațiilor de colaborare și al exploatării potențialului de perfecționare didactică. Educația fără hotare devine, în zilele noastre, nu doar un deziderat, ci un imperativ al unei societăți cu valori europene.

 

Prof. dr. Anca Gorban – consilier educativ, Colegiul Național”Mihai Eminescu”