Banca Naţională a României (BNR) a lansat recent în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema „150 de ani de la naşterea lui Emil Racoviţă”.

Moneda din argint, cu valoarea nominală de 10 lei, are un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 grame.

Aversul monedei redă o compoziţie care cuprinde, în prim-plan, o imagine de epocă din timpul expediţiei antarctice şi inscripţia ,,Expediţia navei Belgica”, iar în plan secund, o imagine parţială a Institutului de Speologie de la Cluj (fondat de Emil Racoviţă), inscripţia în arc de cerc „România”, valoarea nominală de 10 lei, stema României și anul de emisiune 2018.

Reversul monedei prezintă portretul și inscripţia în arc de cerc „Emil Racoviţă”, precum şi anii între care a trăit acesta (1868-1947).

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului şi casierului central ai BNR.

Tirajul emisiunii numismatice este de 200 de monede din argint, iar preţul de vânzare (exclusiv TVA) pentru moneda din argint (inclusiv broşura de prezentare) este de 360 de lei.

Monedele din argint cu tema „150 de ani de la naşterea lui Emil Racoviţă” au putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea lor în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.