Expoziția „Regina Maria. Țara Mea – Inima Mea” va fi găzduită, timp de o lună, de Școala Gimnazială Siminicea, cu sprijinul directorului acestei instituții, profesor Cristina Miron.

Expoziția încearcă să contribuie la o mai bună cunoaștere a celei despre care revista „Time” din 4 august 1924, pe a cărei copertă apărea fotografia suveranei române, titra: „Maria Windsor Hohenzollern, «O mare regină obişnuită, obişnuită, obişnuită, obişnuit㻓.

Vă reamintim că în urmă cu aproape un an, Muzeul Național al Bucovinei, continuând buna tradiție a parteneriatului cu Muzeul Național Peleș, a vernisat expoziția „Maria a României. Regină și artistă”, cuprinzând tablouri și numeroase alte piese de patrimoniu de mare valoare. Având în vedere situația excepțională în care ne aflăm și faptul că personalitatea Reginei României Mari, un veritabil brand de țară, merită cunoscută de un public cât mai larg, dar mai ales de tânăra generație, o expoziție purtând titlul „Regina Maria. Țara Mea – Inima Mea”, realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, a început să fie itinerantă din luna octombrie prin mai multe școli, cu precădere din mediul rural.

În cadrul celor 13 panourisunt prezentate repere biografice, aspecte din copilăria Mariei de Edinburgh, fotografii, documente, articole din presa epocii, care pun în evidență activitatea în calitate de veritabilă „Mamă a răniților” pe fronturile Marelui Război, când teribila epidemie de tifos i l-a răpit pe micul prinț Mircea, acțiunile ulterioare în favoarea recunoașterii Unirii de către Marile Puteri, vizitele în Transilvania, Bucovina, Statele Unite și imaginea generală, pe care a lăsat-o posterității.