La Sala de expoziții „Zamca” din incinta Asociației Institutul Bucovina(Zamca nr. 17), a avut loc joi, 15 iulie, vernisajul expoziției de fotografie „Suceava: atunci și acum”, care cuprinde 84 de lucrări ce aparțin fotografilor „fundamentali” Dimitrie Balint și Liviu Burac. Maestrul Mihai Pânzaru – PIM, un îndelung colaborator al organizației Institutul Bucovina, i-a numit pe cei doi fotografi suceveni fundamentali, pentru că au scris istorie în arta fotografică din Suceava. Cele 84 de lucrări expuse prezintă Suceava anilor ce au trecut, cu nostalgiile și farmecul lor, față în față cu orașul zilelor noastre. Având o întreagă poveste în spatele lucrărilor expuse, cei doi artiști fotografi oferă publicului „o punte” între ieri și azi, o trecere în timp și prin timp spre locuri cunoscute din Suceava, lăsând în același timp o „zestre” inestimabilă generațiilor următoare. În spatele lucrărilor expuse se află o întreagă poveste de viață în care cei doi artiști s-au dedicat fotografiei, imortalizând momente care să ofere posibilitatea de a revedea clădiri, locuri cu o semnificație aparte pentru unii dintre noi.

La eveniment au participat artiști fotografi și persoane interesate de tematica expoziției, printre ei șimembri ai Grupului „Suceava, leagănul sufletului nostru!”, omeni care au copilărit în această urbe și care postează fotografii, informații utile și curiozități de ieri și de azi despre Suceava.

 

 

Suceava - Foto – Balint

Spre bucuria publicului prezent la vernisaj, au fost prezenți și cei doi artiști fotografi suceveni, Dimitrie Balint, care peste două luni va împlini 91 de ani, și Liviu Burac,ambii povestind despre pasiunea lor pentru fotografie și despre parcursul lor artistic pe meleaguri sucevene, despre dragoste și devotament. Consiliul Județean Suceava, a mai spus maestrul PIM la vernisaj, va edita o carte „Suceava - Foto – Balint”, carte care va fi scrisă de maestrul PIM, împreună cu Dimitrie Balint, o carte de suflet, o carte care să emoționeze și să bucure pe cel care o răsfoiește.

Eleva Adela Șulea a susținut un moment artistic, a recitat poezia „Despre bătrâni” de Ștefan Mitroi. Vasile Gafiuc, președintele Asociației Institutul Bucovina, a mulțumit tuturor participanților pentru prezență și i-a asigurat pe artiștii suceveni și nu numai că sunt bineveniți, în continuare, cu lucrări valoroase în spațiul generos al Sălii de expoziții „Zamca”, pus la dispoziție gratuit. Expoziția „Suceava: atunci și acum” va putea fi vizitată până pe 15 august 2021. Asociația Institutul Bucovina este o organizație nonguvernamentală din județul Suceava, furnizor licențiat de către Ministerul Muncii în 2011, în domeniul serviciilor suport pentru angajare.Pentru mai multe informații despre aceasta, persoana de contact este Petru Vasile Gafiuc, președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: bucovina.institute@gmail.com.