În urmă cu exact şapte ani, un afacerist din Gura Humorului a pus la pământ întreaga pădure pe care o cumpărase cu doar câteva luni mai devreme. Este vorba de o suprafaţă de 26 de hectare de pădure  de pe pârâul Bocanci, din Voroneţ, de pe care Mihai Paşcovici a tăiat 1.788 de arbori, adică un volum total de 3256,255 de metri cubi, prejudiciul fiind calculat la circa 150.000 de euro. Afaceristul a fost trimis ulterior în judecată, iar dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanţe din judeţ. Prima soluţie s-a dat de către Judecătoria Rădăuţi, care l-a condamnat pe Mihai Paşcovici la 4 ani de închisoare cu executare. În recurs, la Curtea de Apel Suceava, Paşcovici a aflat cea mai bună veste din viaţa sa, şi anume că nu va face nici o zi de închisoare, pedeapsa fiind de 4 ani de închisoare, dar cu suspendare sub supraveghere.

Până să se dea această soluţie, Mihai Paşcovici a făcut cerere şi i s-a aprobat să vândă întreaga cantitate de masă lemnoasă pusă la pământ în doar cinci zile fără ca nimeni să observe ceva.

Cu alte cuvinte, afaceristul a rămas şi cu banii la teşcherea şi fără nici o zi de puşcărie şi asta după cel mai mare jaf din pădurile Bucovinei.

Ca fapt divers, trebuie amintit că soţia lui Mihai Paşcovici era la vremea respectivă grefier-şef la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

 

Făcea pe mironosiţa

La vremea respectivă, Mihai Paşcovici a negat că ar avea vro implicare în defrişarea pădurii. „Am avut o marcare de 200 de metri cubi, am obţinut autorizaţia de exploatare. Când am venit, am văzut minunea. Asta s-a întâmplat alaltăieri, imediat după ce primisem autorizaţia. Când am văzut ce s-a întâmplat, m-am adresat la Poliţie şi s-au demarat cercetările. Nu am nici o implicare, nu cunosc absolut nimic. Cert este că este vorba despre mii de metri cubi, care au fost tăiaţi", declara Mihai Paşcovici în aprilie 2006.

Ulterior, poliţiştii au dat de drujbiştii care au tăiat arborii, iar oamenii au recunoscut că au fost tocmiţi chiar de Mihai Paşcovici. 

Ca o curiozitate, din parcelele de pădure vecine nu era tăiat nici un arbore, un alt semn clar că totul a fost premeditat.

„Or fi păzit momentul când nu este nimeni, or fi văzut că şi

eu sunt ocupat. Eu sunt proprietar prin cumpărare a acestei suprafeţe de teren şi nu am nici o implicare în ceea ce s-a întâmplat. Dacă aş fi ştiut ceva, aş fi fost cel dintâi care să fi dat detaliile necesare anchetei", a mai declarat Paşcovici în urmă cu şapte ani.

Pădurea a fost tăiată cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a unor norme prin care proprietarii de păduri erau obligaţi să încheie contracte de administrare sau de servicii silvice cu ocoalele silvice autorizate sau cu ocoalele silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor, ceea ce însemna că se putea tăia doar o anumită cotă de material lemnos strict alocată.