Direcţia de Sănătate Publică Suceava va organiza, cu sprijinul autorităţilor judeţene şi locale, centre de vaccinare pentru imunizarea împotriva rujeolei în cinci comune care nu au medic de familie: Crucea, Coşna, Cârlibaba, Poieni-Solca şi Suceviţa. În patru din cele cinci comune nu sunt deloc medici de familie, iar în Suceviţa funcţionează un punct de lucru al unui cabinet de medicină de familie din Grămeşti, cu program de două zile pe săptămână.  Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că aceste centre vor fi organizate în locaţiile fostelor dispensare comunale sau în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale, unde să se poată efectua vaccinarea copiilor în condiţii de siguranţă.

Dr. Zorescu a afirmat că DSP Suceava va solicita Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţ să delege reprezentanţi pentru a se putea asigura vaccinarea copiilor. Organizarea acestor centre de vaccinare, precum şi catagrafierea copiilor nevaccinaţi sau restanţieri şi includerea lor în campania de vaccinare sunt câteva dintre măsurile stabilite de autorităţile sanitare, în colaborare cu Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava pentru derularea campaniei de imunizare a copiilor din judeţul Suceava împotriva rujeolei.

Directorul adjunct al DSP a mai spus că subprefectul de Suceava, Silvia Boliacu, a solicitat, marţi, Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Suceava o situaţie privind efectivele de copii care au vârsta cuprinsă între 9 luni şi 9 ani, iar DSP Suceava va confrunta aceste date cu cele înscrise în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, astfel încât să poată fi identificaţi toţi copiii care sunt nevaccinaţi sau restanţieri la vaccinare.

 

Familiile copiilor nevaccinaţi, invitate să vină cu copiii pentru imunizare

De asemenea, DSP a transmis adrese medicilor de familie din judeţ, solicitând să trimită datele actualizate cu copiii restanţieri la vaccinare. Dr Zorescu a afirmat că familiilor copiilor depistaţi nevaccinaţi le vor fi trimise scrisori cu pliante care să conţină informaţii privind importanţa vaccinării şi invitaţii către părinţi pentru a se prezenta cu copiii la medicul de familie pentru vaccinarea acestora.

Potrivit datelor DSP, în judeţul Suceava campania de vaccinare împotriva rujeolei se derulează în condiţii relativ bune la copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani, 83 la sută dintre aceştia având administrată o doză de vaccin. Nu la fel de bună este situaţia la copiii sub un an, care ar trebui să primească o doză suplimentară de vaccin, în actualele condiţii de evoluţie a epidemiei de rujeolă.

 

Dr. Zorescu a arătat că multe refuzuri la administrarea celei de-a doua doze de vaccin se înregistrează la copiii cu vârste peste 5 ani, la care procentul de acoperire vaccinală este de doar 48.

În primul trimestru al anului 2017 în judeţul Suceava au fost administrate 8.500 de doze de vaccin ROR, iar în stocul DSP Suceava se află alte 7.135 de doze de vaccin, care asigură necesarul până la sfârşitul anului.

Vaccinul ROR este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion şi rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni, cât şi în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani şi 7 ani. La mijlocul lunii decembrie 2016, Ministerul Sănătăţii a anunţat coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la vârsta de 9 luni, în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an.