Sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate medicilor de familie pentru pacienţii înscrişi în listele de asiguraţi şi pentru serviciile medicale prestate sunt considerate prea mici de aceştia, mai ales prin comparaţie cu salariile primite de medicii din spitale. Banii plătiţi de CAS, pe baza contractelor încheiate cu medicii de familie, depind atât de numărul de pacienţi înscrişi, cât şi de serviciile medicale prestate, şapte ore pe zi, cinci zile pe săptămână.

Directorul adjunct al CAS Suceava, Anda Sălăgean, ne-a declarat că, în luna ianuarie a.c., de exemplu, sumele decontate medicilor de familie au fost între 3.200 de lei şi 22.000 de lei, adică echivalentul a 695,65-4.721 de euro. ”Medicii de familie cu 3.000 de asiguraţi înscrişi au primit câte aproximativ 22.000 de lei, cei cu 2.700 de asiguraţi înscrişi – aproximativ 19.000 de lei, iar cei cu 1.800 de asiguraţi înscrişi, cum au marea majoritate a medicilor de familie, aproximativ 14.000 de lei. Medicilor de familie cu număr mic de pacienţi asiguraţi înscrişi li s-au decontat sume mai mici; un medic de familie cu 650 de asiguraţi înscrişi a primit aproximativ 4.900 de lei, iar unul cu 360 de asiguraţi înscrişi – aproximativ 3.200 de lei”, a precizat adjunctul CAS Suceava.

Un medic de familie ia pentru un pacient din listă 5,08 lei (valoarea garantată a punctului ”per capita”), iar valoarea garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical este de 2,44 de lei. Tuturor persoanelor aflate în evidenţele medicilor de familie le corespunde un anumit punctaj.

Cel mai bine cotaţi sunt copiii între 0 şi 3 ani şi persoanele de peste 60 de ani, care primesc 11,2 puncte. Persoanele cu vârste cuprinse între 4 şi 59 de ani primesc 7,2 puncte. Punctele se înmulţesc cu 5,08 lei, cât reprezintă valoarea unui punct.

Dacă un medic are 1.000 de pacienţi înscrişi şi toţi sunt cu vârsta între 4 şi 59 de ani, primeşte pentru ei 5.080 de lei pe lună fără să facă nici o consultaţie.

Restul de bani îi primeşte pentru serviciile prestate. De exemplu, pentru supravegherea, de două ori pe lună, a sugarilor, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv, sunt prevăzute două consultaţii pentru fiecare lună, care se calculează la 5,5 puncte x 2,44 de lei, adică 13,42 de lei.

La sumele decontate de CAS se adaugă cele plătite de Direcţia de Sănătate Publică pentru vaccinări. De la 1 ianuarie 2018, DSP achită medicului de familie 27 de lei pentru prima inoculare a unui vaccin şi 13 lei pentru a doua, dacă este administrată în cadrul aceleiaşi consultaţii. Dacă vaccinurile se administrează în şedinţe diferite, DSP decontează 27 de lei pentru fiecare înţepătură. De asemenea, DSP le asigură medicilor de familie vaccinurile şi laptele praf pentru copiii care au recomandare pentru acest tip de alimentaţie.

 

Medicii de familie pot acorda contra cost doar serviciile medicale care nu sunt în contractul cu CAS

Directorul adjunct al CAS, Anda Sălăgean, a subliniat că medicii de familie nu pot acorda contra cost consultaţii şi alte servicii medicale prevăzute în contractul cu CAS. În baza acestui contract, numărul de consultaţii zilnice este de 20. ”Medicii de familie pot presta contra cost doar serviciile care nu sunt în contract, cum ar fi, de exemplu, ecografii, electrocardiograme, recoltare de sânge pentru analize etc.”, a spus Anda Sălăgean.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru eliberarea de documente sau administrarea de tratamente, adică cele prevăzute în contract trebuie acordate doar gratuit. Preţurile pentru serviciile şi documentele medicale care se eliberează contra cost trebuie afişate.

Menţionăm că din banii decontaţi de Casa Asigurărilor de Sănătate medicii îşi plătesc toate cheltuielile cabinetului: salariile asistentelor, al femeii de serviciu, al contabilului, al informaticianului, taxele şi impozitele la stat, utilităţile, chirie (unde este cazul), papetăria, combustibilul la maşină, reparaţiile cabinetelor etc. Ceea ce rămâne după scăderea acestor cheltuieli reprezintă venitul propriu al medicului de familie.