Astăzi, în zi de mare sărbătoare liturgică - cinstirea Sfinților apostoli Petru și Pavel, este ziua onomastică a părintelui Petru Irimescu din Rădășeni, județul Suceava. Părintele Irimescu, unul dintre cei mai căutați duhovnici, preot la care vin zilnic sute de oameni din toată țara, s-a născut în satul Pleșești, comuna Vulturești. În perioada 1969-1986 a fost preot paroh la biserica din localitatea Valea Glodului, pentru ca mai apoi să fie preot paroh la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădășeni.

Problemele grele de sănătate, necazurile în viața de familie, la serviciu, nevoia de sfaturi pentru reușită și succes îi fac pe oameni să vină de pretutindeni la Rădășeni pentru a primi de la Părintele Irimescu o modalitate de rezolvare a cererilor și dorințelor lor. Toți știu că odată ajunși în fața Părintelui nu trebuie să intri în detalii deoarece știe de fiecare dată cu exactitate problema și soluția fiecăruia. Datorită numărului foarte mare de persoane vindecate de diferite afecțiuni somatice și psihice cu ajutorul rugăciunilor și al îndrumărilor duhovnicești, Părintele Irimescu a fost, este și va fi un veritabil „doctor fără de arginți” ai zilelor noastre, asemeni sfinților din vechime care vindecau prin rugăciune și credință. Acesta este motivul pentru care putem întâlni, duminica la biserica din Rădășeni, mulți doctori, psihologi, terapeuți care caută îndrumare pentru a progresa în munca de desăvârșire personală și profesională.

Pe lângă acest mare har de a vedea cauzele bolilor și modul corect de vindecare a bolnavilor, Părintele Irimescu este mai ales un model demn de urmat în viață de către noi toți. Mare la suflet, desăvârșit în evlavie, hrănit cu dumnezeieștile cuvinte ale rugăciunilor, păstor autentic al turmei lui Hristos, povățuitor de excepție, filantrop - Părintele Irimescu s-a ocupat de cei aflați în diferite dificultăți financiare, ajutând femei văduve și familii nevoiașe. Singur sau în colaborare a construit sau a restaurat integral șase biserici (la Rădășeni, Valea Glodului, Merești, Pocoleni, Dumbrava Minunată și biserica Spitalului Municipal din Fălticeni), a zidit case parohiale, case sociale, clopotnițe.

Îl putem considera pe bună dreptate un autentic păstrător al tradiției strămoșești, apărător al celor necăjiți, tălmăcitor al adevărului și al Tainelor dumnezeiești, mare cunoscător al sufletului omenesc, cu o inegalabilă experiență a vieții liturgice, pastorale și duhovnicești, stâlp puternic în apărarea Ortodoxiei, curat în fapte, bogat în bunătate, cu o smerenie dumnezeiască și inimă voioasă, înveșmântat cu veșmântul de aur al virtuților. Părintele Irimescu se prezintă ca personalitate de prim rang, preot de excepție și un om cu suflet plin de virtuți duhovnicești. Sfinția sa este o adevărată pildă de statornicie, răbdare și credință neabătută.

Credincioșii care vorbesc despre Părinte îl aseamănă cu un sfânt în viață, un preot cu mare har de la Dumnezeu și un văzător cu duhul.

Toate aceste calități cultivate prin rugăciune, simplitate și o viață morală, evlavioasă dedicată ajutorării aproapelui sunt adevăratele valori care ar trebui avute în vedere atunci când alegem un model demn de urmat care să ne inspire și să ne însuflețească în orice moment de cumpănă, să reprezinte un reper care să ne ajute să oferim valoare societății românești.
La mulți ani, Părinte Petru Irimescu!

 

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com