La Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava a avut loc sâmbătă, 27 iunie, în zi de doliu, slujba parastasului, la 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la care au participat un sobor de arhierei și preoți și sute de credincioși. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a oficiat mai întâi Sfânta Liturghie, după care a urmat slujba de pomenirea, la 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice, a Părintelui Pimen. Slujba a avut loc în curtea mănăstirii, iar credincioșii au păstrat distanța socială.

Alături de Mitropolitul Teofan, au mai participat la slujbă Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhimandritul Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna. Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic „Sfântul Ioan cel Nou”, coordonat de pr. Dan Magdalena.

O parte dintre oaspețis-au deplasat sâmbătă, în jurul orei 12:00, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde, la mormântul Părintelui Arhiepiscop Pimen, a fost oficiată slujba Trisaghionului.

 

Înaltpreasfințitul Pimen a suferit mult și a răbdat multe

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre personalitatea Părintelui Pimen: „Viața Înaltpreasfințitului Pimen se descoperă ca o înfățișare continuă în fața Dumnezeului Celui Viu. Avea parcă în sine chipul Sf. Proroc Ilie: ferm, necruțător adesea, rugător și postitor. Și îl auzim ca pe Sf. Proroc Ilie, zicând: <Astăzi mă voi înfățișa în fața Dumnezeului Celui Viu, Domnul Savaot, pe care totdeauna Îl slujesc>. (…) A suferit mult și a răbdat multe, pentru că a fost rânduit de Dumnezeu să-I fie slujitor în vremuri grele, înainte de 1989. (…) Asuferit mult și a răbdat multe, pentru că cine poate să cunoască sfâșierile lăuntrice ale vlădicului Pimen văzând Bucovina sfâșiată în două, văzând că Fondul Bisericesc pe care voia să-l așeze la temelia Bisericii nu a putut fi recuperat. Văzând multe dușmănii din interior sau din afară, trăind parcă experiența Sf. Ap. Pavel, care spunea despre lupte din afară și tensiuni multe dinlăuntru în epistola sa către corinteni”.

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat în lumea veșniciei la vârsta de 90 de ani. Sfinția Sa și-a dat obștescul sfârșit pe 20 mai, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” București, acolo unde era internat de pe 20 aprilie, după ce a fost infectat cu COVID-19. Slujba înmormântării a avut loc pe 22 mai.
Vă reamintim că sâmbătă, 27 iunie, municipiul Suceava s-a aflat în doliu, iar steagurile de la toate instituțiile au fost coborâte în bernă.