Sistemul de recompensă funcționează atât la copii, cât și la adulți, mai ales la cei care au avut parte de aceeași "practică" și în copilărie. Unii oameni nu pot mânca normal din cauza unei învățări defectuoase în copilărie. Adesea adultul care stă cu copilul mic interpretează greșit nevoile copilului care plânge (din lipsa de atenție, dragoste, nevoie de joacă, sete, disconfort, plictiseală etc.) și folosește mâncarea ca o rezolvare universală. Adultul crescut astfel nu reușește să-și identifice nevoile emoționale și apelează la mâncare în orice situație de furie, stres, tristețe, bucurie, amenințare. Mâncatul nu le diminuează dezechilibrul emoțional și îi face să se simtă de obicei mai rău pentru că intervine vina și deprecierea personală.

Substratul psihologic ce se află în spatele acestor dezechilibre îl reprezintă dorința de confort, stabilitate, siguranță, protecție, dorința de a menține lucrurile într-o stare de latență. Una din variantele cele mai frecvente ale acestui atașament este tendința de a mânca drept compensare pentru momentele de tensiune, tristețe, insatisfacție, neîmplinire, de a folosi în general alimentele drept amortizor pentru sentimentele și trăirile negative. Aceste momente de durere ori suferință apar în viață cu rolul de a ne smulge din tipare comportamentele învechite și de a ne face să înțelegem că, într-un fel sau altul, greșim. Rostul lor este întotdeauna unul evolutiv. Foarte mulți oameni au tendința de a compensa stările de tensiune, frustrare, suferință, anxietate sau teamă prin delicii culinare favorite consumate în exces, anesteziindu-și suferința și refuzând metamorfoza lăuntrică. Putem spune că esența trăirii interioare în astfel de cazuri nu este stabilitatea, ci complacerea, stagnarea. În consecință, de cele mai multe ori, corpul la astfel de persoane va avea o tentă flască, în acord cu starea interioară, și va fi lipsit de tonus, forță și prestanță.

Pe altă parte, și dobândirea de către o anumită persoană a unui sentiment de stabilitate ori de siguranță poate fi premisa unei creșteri în greutate. În acest caz, putem sezisa că țesutul adipos este localizat preponderent în zona feselor – când siguranța și stabilitatea sunt mai ales de factură materială, șoldurilor – dacă este vorba de relațiile cu ceilalți și mai ales în cadrul cuplului, abdomenului – dacă este o împlinire pe plan profesional, în general, în planul afirmării de sine, a impunerii propriei personalități, la nivelul pieptului – dacă stabilitatea a fost câștigată la nivel afectiv. Sentimentul pe care îl transmite o astfel de persoană îl constituie acela de forță și siguranță.

În cadrul cabinetului nostru puteți beneficia de o serie de procedee terapeutice prin care vă puteți elibera istoria traumatică de toate acele momente de suferință, stres, insatisfacție, neîmplinire din trecut care vă aduc disconfort psihic și vă condiționează să aveți un comportament alimentar inadecvat.

Este așadar o perspectivă cu dublă interpretare: acumularea de țesut adipos poate reprezenta atât dorința de a menține o anumită stabilitate, un anumit confort, cât și dobândirea acestei stări, ambele fiind expresii ale manifestării unor dezechilibre emoționale. În ambele situații este necesară intervenția medicului nutriționist pentru a corecta aceste dezechilibre.

Cei mai mulți abia așteaptă când termină dieta să-și recompenseze efortul și rezultatul, culmea, tot cu mâncare, și exact cu acele alimente pe care s-au străduit să le evite. Este bine să învețe să se recompenseze cu altceva decât cu mâncare, cu o vacanță, o garderobă nouă, un masaj etc. Scăderea greutății în sine ar trebui să fie o recompensă.

Nu așteptați recompense și laude de la cei din jur. Ar trebui să vă recompensați singuri. Fiecare obiectiv ar trebui asociat cu o recompensă imediată. Astfel se va asocia “drumul parcurs" pentru atingerea obiectivului cu ceva plăcut. E o confirmare că v-ați descurcat bine. Ar trebui recompensate schimbările de comportament alimentar, nu scăderile în greutate.

În cazul copilului, a-i oferi mâncare când nu îi este foame este greșit, dar a-i oferi mâncare nesănătoasă este de neacceptat pentru obișnuințele alimentare și pentru sănătatea lui pe termen lung. Recompensați cu o vorba bună, o îmbrățișare, timp de calitate petrecut împreună, un sărut. Un ‘bravo’ spus din toată inima, este hrana pentru suflet.

În clinica Diet Club Centrul de Dietă veți găsi înțelegere, suport și soluții pentru problemele de sănătate legate de alimentație. Pentru a vă aduce un plus de sănătate și a beneficia de o educație nutrițională adaptată pe nevoile și particularitățile dumneavoastră apelați cu încredere la serviciile personalului specializat cu ani de studii în nutriție. Sunați la 0723 100 103 pentru a vă înscrie în Programul de Dietă de 13 săptămâni sau puteți opta pentru o consultație GRATUITĂ de 15 min. la Diet Club Centrul de Dietă Suceava!

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

Medic specialist Monica Foit Macisanu - Diet Club CENTRUL DE DIETĂ

Tel. 0723 100 103

www.centruldedieta.ro