Preasfinţitul Damaschin Dorneanul și Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul au fost desemnați candidați pentru conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La Reşedinţa Mitropolitană din Iaşi s-a desfăşurat sâmbătă, 11 iulie 2020, şedinţa de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la care au participat: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Ca urmare a mutării la cele veşnice a vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Pimen şi a necesităţii alegerii unui nou chiriarh pentru slujirea Bisericii lui Hristos din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, membrii Sinodului mitropolitan, urmând procedurile statutare, au desemnat doi candidaţi spre a fi aleşi în această responsabilitate: Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, și Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Conform unui comunicat de presă transmis de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, „ierarhii Sinodului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au întrunit apoi, la Centrul eparhial Iaşi, în şedinţă specială de consultare cu membrii clerici și mireni ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În urma votului Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a decis menținerea listei candidaţilor, stabilită de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, nepropunându-se un al treilea candidat. Propunerile pentru slujirea de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor au fost înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care, în ședința de lucru din data de 21 iulie 2020, va alege pe întâistătătorul acestei eparhii. Rugăm pe Atotmilostivul Dumnezeu să rânduiască în slujirea de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor pe păstorul cel mai potrivit, care să povățuiască părintește, pe drumul mântuirii, clerul și credincioșii din această eparhie!”.

 

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

·Date biografice. Formare și experiență profesională

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul s-a născut la data de 24 iunie 1981 în localitatea Dornești, judeţul Suceava, fiind al doilea copil al părinților Constantin și Elena. La botez a primit numele Ioan-Daniel.

După terminarea claselor I-VIII în localitatea natală, a urmat Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava (1995-2000), apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (2000-2004), secția Pastorală, fiind licențiat în Teologie cu lucrarea „Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire”, sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan Cristinel Teșu.

Între anii 2006-2008 a urmat cursurile postuniversitare de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, secția Doctrină și Cultură, încheiate cu susţinerea lucrării de dizertație „Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza”, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă.

Doctoratul l-a urmat sub coordonarea Arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan I. Ică jr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Cu titlul „Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie duhovnicească”, teza a fost susținută public pe 18 decembrie 2019, comisia de evaluare fiind prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Valoarea academică și duhovnicească a lucrării - una de pionierat în teologia românească - a fost apreciată de public și de membrii comisiei, primind la final calificativul maxim - „Excepțional”.

În anii 2009 și 2010 a urmat cursuri de Management proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, Iași și Institutul de Dezvoltare Personală, București.

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Putnei în data de 18 decembrie 2005. A fost hirotonit ierodiacon în 25 martie 2006, după care, în 28 aprilie același an, a fost hirotonit preot. Hirotesia întru protosinghel a avut loc în data de 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit în 25 martie 2012.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din 4 iulie 2017 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor cu titulatura de „Dorneanul”. Hirotonia întru episcop a fost săvârşită duminică, 23 iulie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava de către un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
 

Activitate academică și de cercetare

1. Activități educaționale și culturale

În perioada 2001-2004, a fost redactor la postul de Radio „Trinitas” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în cadrul Departamentului Teologic, realizând emisiuni/rubrici precum Cuvântul care zidește, Mari duhovnici în dialog, Lumini pentru suflet, Cuvânt de folos duhovnicesc, Pelerini la locurile sfinte, Cuvintele credinței, Răspunsuri duhovnicești, File de Pateric. La fel, a realizat reportaje, știri, intervenții și transmisiuni de la evenimente bisericești și cultural-misionare. 
 

2. Activitate științifică și publicistică

a. lucrări în volum

  • Paternitate duhovnicească în scrisorile Sfinţilor Varsanufie şi Ioan, Ed. Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, 2015, 190 p; ISBN 978-606-734-011-2
  • Sfinții Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. Dosar aghiografic, Ed. Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, 2017, 115 p; ISBN 978-606-734-060-0;
  • Sfânta Mănăstire Sihăstria Putnei (coautor), Ed. Gedo, Cluj-Napoca, 2 ediții (2006, 2009), 64 p+ilustraţii; ISBN 978-973-87816-0-3;
  • Imne bizantine (coautor), Ed. Mușatinii, Suceava, 2007, 104 p; ISBN 978-973-7627-69-8.

b. în pregătire

  • Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie teologică, Ed. Andreiana, Sibiu;

c. studii teologice

  • „Cuviosul Paisie de la Neamț la Academia duhovnicească din Kiev. Semnificațiile unui gest”, în Revista Teologică, anul XXVI (98), nr. 2/2016, p. 56-79 (lb. română), p. 80-106 (lb. engleză); ISSN 1222-9695;
  • „Sistemul lecturilor biblice în Săptămâna Sfintelor Pătimiri”, în Studia Doctoralia Andreiana, anul VI, nr. 1/2017, p. 124-154; ISSN 2285–8555;
  • „Săptămâna Mare şi Postul Mare: extensie în sens invers sau joncțiune?”, în Studia Doctoralia Andreiana, anul VI, nr. 2/2017, p. 82-109; ISSN 2285–8555;
  • „Păcatul, alterare a unității”, în Simpozionul Internațional „Unitate și dăruire. Centenar România Mare 1918-2018”. Episcopia Caransebeșului. Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, 16-17 aprilie 2018, Ed. Montefano, Ed. Episcopia Caransebeșului, 2019, p. 34-45; ISBN 978-88-87151-54-1;

d. varia

  • peste 30 de articole, editoriale, recenzii, prefețe, interviuri etc. în mai multe reviste și ziare din țară sau pe platforme on-line;
  • intervenții în cadrul emisiunilor de radio și televiziune (locale sau centrale);
  • prelegeri pe teme teologice la diferite întruniri în țară sau străinătate (conferințe preoțești; conferințe organizate de asociații studențești precum ASCOR, ATOR, ATOS etc.; întâlniri cu comunități parohiale din țară sau din diaspora; cursuri în cadrul modulului Pastorație și duhovnicie organizat de Centrul Ortodox  de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae”, Paris etc.).
     

​3. Distincții și titluri

  • ​Crucea Nordului, a Episcopiei Ortodoxe Român a Europei de Nord (23 iulie 2017);
  • Cetățean de onoare al localității Dornești, județul Suceava (24 septembrie 2017);
  • Crucea și Engolpionul Episcopiei Covasnei și Harghitei (1 octombrie 2016);
  • Ordinul Episcop Elie Miron Cristea al Episcopiei Caransebeșușui (15 aprilie 2018);
  • Ordinul Sfântul Apostol Andrei al Patriarhiei Române (30 noiembrie 2018).
     

Activitate misionar-pastorală și social-filantropică

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, a oficiat slujbe și vizite pastorale în mănăstirile și parohiile eparhiei, o atenție deosebită fiind acordată în zonele de influență protestantă sau în cele cu prezența creștinilor „de stil vechi”.

Din încredințarea chiriarhului, a prezidat ședințe ale Permanenței Consiliului Eparhial, a suplinit prezența acestuia în structuri asociative sau în gestionarea proceselor intentate în legătură cu Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.

Conform deciziei de atribuții, a coordonat Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei, în special compartimentul media al acestuia (editură, periodice, prezență on-line etc.). Ultima activitate importantă o reprezintă lansarea și gestionarea unei noi versiuni a site-ului www.arhiepiscopiasucevei.ro, platformă de tip responsive design prin care, prin materiale scrise sau audio-video, actualizate periodic şi adecvate timpului liturgic sau provocărilor societății, se contribuie la activitatea culturală şi misionară a Bisericii în spațiul on-line.

A coordonat şi supravegheat activitatea social-filantropică din cadrul Sectorului Filantropia al Arhiepiscopiei. Ultima acțiune importantă a fost inițierea și coordonarea proiectului umanitar Alături la greu. Ajutăm Suceava, prin care s-au obținut fonduri de peste 100.000 de euro, cu ajutorul cărora s-a achiziționat aparatură medicală și echipamente de protecție pentru spitalele județului, în contextul pandemiei cauzate de Covid-19.

În anii 2013-2019 a susținut prelegeri cu conținut pastoral-misionar pentru preoții recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor, în cadrul Atelierului de formare pentru tinerii preoți, organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie“ de la  Miclăuşeni, județul Iași.

A participat cu prelegeri și ateliere la activitatea de formare în cadrul Cursurilor pentru obținerea gradelor profesionale în preoție organizate de Arhiepiscopia Iașilor pentru eparhiile din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Face parte din echipa de mentorat pentru studenții Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

A organizat și prezidat examenul de capacitate pentru candidații la preoție din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Având experiența implementării şi monitorizării de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, desfășurate prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală din România (PNDR), din anul 2020 a preluat managementul proiectului „Consolidarea și restaurarea clădirii monument Cazinoul Băilor cu schimbarea de destinație în Centrul Muzeal Cazinoul Băilor”. (Sursa: https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/)

 

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

·Date biografice. Formare și experiență profesională

S-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi.

În perioada 1964-1974 a urmat primele 10 clase la Şcoala Generală „Ion Creangă”, nr. 2, Iaşi.

În perioada 1974-1978 a urmat Liceul Electrotehnic nr. 1, din oraşul Iaşi.

În perioada 1978-1980 a satisfăcut stagiul militar.

În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea P.F. Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Sucevei, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989 cu lucrarea de licenţă Parabolele lui Iisus, de Joachim Jeremias (traducere din limba engleză), având ca îndrumător pe P.C. Pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

În 1986, 14 mai, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de P.F. Teoctist, iar la 15 august, acelaşi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiaşi mănăstiri, tot de Preafericirea Sa.

În perioada sus amintită (1980-1989), la Mănăstirea Putna, a îndeplinit diferite ascultări, printre care: muzeograf, slujitor, mare eclesiarh ş.a.

În 1990, luna octombrie, a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, de către I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

In 1991, 25 ianuarie, la propunerea I.P.S. Mitropolit Daniel, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, numirea fiind confirmată prin Decretul nr. 16 din 15 martie 1991.

În 1991, 25 martie, a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană de: I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, I.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi P.S. Eftimie, Episcop al Romanului şi Huşilor. Au mai fost prezenţi şi alţi ierarhi.

În perioada 1992 - 1995 a frecventat, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure.

În perioada 1994-1998 a frecventat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” - Iaşi. A absolvit cu lucrarea de licenţă Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe, la catedra de Drept internaţional, conducător ştiinţific fiindu-i prof. univ. dr. Constantin Andronovici. Lucrarea a fost apreciată cu calificativul maxim.

În perioada 1996-1998 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” - Iaşi, cu tema interdisciplinară: Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice, sub îndrumarea prof. univ. dr. Petre Dumitrescu.

Lucrarea a fost susţinută în data de 14 mai 1998, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Istoria Filosofiei, cu calificativul maxim.

Din comisie au făcut parte Pr. prof. univ. dr. Constantin Galeriu, prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei, prof. univ. dr. Petre Dumitrescu, prof. univ. dr. Constantin Marin şi acad. prof. univ. dr. Gheorghe Scripcaru.

Iată ce spunea Pr. prof. univ. dr. Constantin Galeriu la susţinerea tezei de doctorat: „(...) lucrarea reprezintă un unicat în spiritualitatea românească contemporană” (a se vedea Tanatologie şi nemurire, p. 399).

În perioada 2000-2004 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, catedra Logică şi filosofie sistematică „Petre Botezatu”, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii ,Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, cu tema interdisciplinară Logica Trinităţii, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Teodor Dima. Lucrarea a fost susţinută public la 28 decembrie 2004, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, cu calificativul maxim.

Din comisie au făcut parte Arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu, acad. prof. univ. dr. Teodor Dima; acad. prof. univ. dr. Alexandru Surdu; prof. univ. dr. Constantin Marin şi prof. univ. dr. Traian Stănciulescu.

Iată ce spunea Arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu, la susţinerea Logicii Trinităţii, a doua teză de doctorat: „Lucrarea Logica Trinităţii este «vânt de primăvară duhovnicească» ce adie pe ogorul Culturii (...) şi spornic progres pentru teologia Bisericii”.

Iar Arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică jr. spunea: „Logica Trinităţii este o lucrare de pionerat la noi, extrem de utilă şi, sper, deschizătoare de drumuri în teologia şi cultura românească”.

 

Limbi cunoscute: franceză, engleză şi germană.

 

Lista cărţilor publicate:

1995 - Biblia în Filocalie, 2 voi., Editura Trinitas, Iaşi (voi. I -302 pagini şi voi. II - 398 pagini);

1999 - Tanatologie şi nemurire (432 pagini), Editura Cantes, Iaşi (lucrare premiată, în anul 2000, de Academia Română);

2000 - Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias (330 pagini) (traducere din limba engleză, publicată în colaborare cu Pr. prof. dr. Vasile Mihoc şi dr. Ştefan Matheiu), Editura Anastasia, Bucureşti;

2001 - Meditaţii Filocalice (404 pagini), Editura Cantes, Iaşi;

2005 - Fărâme dintr-o existenţă exemplară. Arhimandritul Iachint - un stareţ simbol (177 pagini), Editura Gedo, Cluj-Napoca;

2005 - Logica Trinităţii, (285 pagini), Editura Gedo, Cluj-Napoca;

2006 - O erezie la început de mileniu - Biserica secretă (110 pagini), Editura Gedo, Cluj-Napoca;

2007 - Predici la înmormântări (318 pagini), Editura Gedo, Cluj-Napoca;

2007 - Un personaj plurivalent al cetăţii (219 pagini), Editura Gedo, Cluj-Napoca;

2010 - Sfinţii - Mlădiţe din Hristos (336 pagini) Editura Doxologia, Iaşi;

2010 - Sărbătorile - Daruri ale învierii (211 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2010 - Duminicile - Peceţi ale învierii (248 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2010 - Un destin sinuos devenit poezie (48 pagini), Editura Sf. Mina, Iaşi;

2011 - Triodul - Golgota Pocăinţei (226 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2011 - Penticostarul - Cincizecimea învierii (167 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2012 - Cartea Sfinţirilor (526 pagini), Editura Print Multicolor, Iaşi;

2012 - Imnul Icoanei Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Hadămbu (51 pagini), Editura Print Multicolor, Iaşi;

2013 - O scrisoare de pocăinţă a sufletului (62 pagini), Editura Pars Pro Toto, Iaşi;

2013 - Nouăsprezece plus unul (33 pagini) - Editura Vasiliana, Iaşi;

2014 - Maica Domnului în lumina Sfntei Scripturi şi a Sfntei Tradiţii o sinteză pentru omul grăbit (204 pagini), Editura Pars Pro Toto, Iaşi;

2014 - Paraclisul Maicii Domnului - o scrisoare de pocăinţă a sufletului (62 pagini), Pars Pro Toto, Iaşi;

2014 - Sfnţirile - lucrări ale Duhului Sfânt (pareneze) (344 pagini, Editura Pars Pro Toto, Iaşi;

2014 - Rânduieli şi rugăciuni la diferite trebuinţe (363 pagini), Editura Prinţ Multicolor, Iaşi;

2014 - Mitropolia Caterisiţilor de la Secuieni (50 pagini), Iaşi;

2014 - Intre vedenii’ vise şi realitate (125 pagini), Editura Pars Pro Toto, Iaşi;

2014 - Fărâme de comuniune şi neuitare (217 pagini), Editura Pars Pro Toto, Iaşi;

2014 - Miride în cuvinte (55 pagini), Editura Sf. Mina, Iaşi;

2015 - Arhim. Mitrofan Băltuţă - un nume neperitor (465 * pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2015    — Imnul Icoanei Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Gorovei (47 pagini), Editura Print Multicolor, Iaşi;

2015 - Protos. Hrisostom Dănilă - matematicianul vieţii trăite în Hristos (365 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2015 - Părinţii copilăriei mele (pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2015 - înmormântarea sinucigaşilor - moment pastoral şi misionar (pagini), Editura Sfântul Mina, Iaşi;

2015 - Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” - Hadâmbu - (63 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2015 - Mănăstirea „Sfânta Treime” - Eşanca (45 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2015 - Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” - Zosin (67 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2016 - Parabolele - nestemate ale învăţăturii lui Iisus (272 pagini), Editura Sfântul Mina, Iaşi;

2016 - Lacrimi în cuvinte (372 pagini), Editura Print Multicolor, Iaşi;

2016 - Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” - Hadâmbu (71 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2017 - Minunile - Revelaţii ale Sfintei Treimi (420 pagini), Editura Apollonia, Iaşi;

2017 - Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu -minuni recente (65 pagini), Editura Print Multicolor, Iaşi;

2018 - Biserica „Sfântul Iulian din Tars” (63 pagini), Etitura Pim, Iaşi;

2019 - Despre Sfintele Taine şi Ierurgii (150 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2019 - Parabolele - nestemate ale învăţăturii lui Iisus (272 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2019 - Ofrandă la ceas aniversar (47 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2019 - Biofizicianul ieşean de renume internaţional (221 pagini), Editura Doxologia, Iaşi;

2019 - Complementaritate în diversitate în satul românesc; continuitate şi contiguitate episcopală; traducători de cărţi bisericeşti (140 pagini), Editura Doxologia, Iaşi.

2020 - Sfinţii - Prietenii noştri adevăraţi - Portrete în cuvinte; (454 pagini), Editura Doxologia, Iaşi.

 

Cărţi pregătite pentru tipar: Cuvântări la ceas de priveghere (400 pagini); Viaţa lui Iisus (700 pagini); Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe (150 pagini); Predica de pe Munte (67 pagini); Familia şi Filantropia -două instituţii divino-umane (240 pagini).

 

Cărţi coordonate, dedicate unor personalităţi ecleziale şi laice, cu o implicare majoră a Preasfinţiei Sale: Urme în eternitate (t Teoctist); Armonii întrerupte (soprana Adela Ioana Burlui), D-ale vremii şi Lucrarea medicului în Hristos (dr. Paul Trosc), Postume (Protos. Veniamin Acojocăriţei), Rătăcit printre poeţi (Claudiu Paradaiser), Trecut-au anii.’, Viaţa în continuă mişcare şi Dorinţă şi speranţă (prof. George Condac), Album, Pliant, Monografie şi volumul de studii aniversar 350 ani de existenţă, toate dedicate Mănăstirii Hadâmbu, Recurs la memorie (acad. Gheorghe Scripcaru), Comoara de sub tâmpla Mănăstirii Neamţ (Părintele Ioan Ivan).

Articole şi prefeţe publicate: a scris peste 150 de articole şi prefeţe, care se găsesc în cărţi, în presa laică şi în cea bisericească.

Activitatea pastoral-misionară însumează mii de slujbe săvârşite în parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor, însoţite de predici elaborate, publicate ulterior în zece volume; alcătuirea unor statistici privind situaţia cultelor neoprotestante şi a caselor de adunare de pe raza arhiepiscopiei; reducerea până la desfiinţare a nenumărate fenomene parabisericeşti, printre care fenomenul dogarist, arsenisto-gherasimist, Zamisnicul, KGB-ist, Bodeşti, Homiţa, Codrii Paşcanilor, Râpa lui Coroi, Secuieni.

Programul „Nici un sat fără biserică”, iniţiat de Preafericitul Daniel, în timpul păstoriei sale ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, mi-a fost încredinţat spre aducere la îndeplinire. Programul a constat în identificarea şi sfinţirea locurilor pentru noile biserici, realizarea proiectelor, sensibilizarea autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a diferiţi sponsori cu posibilităţi financiare şi materiale pentru susţinerea lucrărilor în desfăşurare.

Totodată programul a inclus şi construirea de case parohiale şi sociale, restaurarea, consolidarea şi pictarea bisericilor, construirea de noi clopotniţe sau restaurarea celor existente, construirea unor case mortuare ş.a. împreună centralizate pentru perioada 1991-2019, la nivel de eparhie, se prezintă astfel: biserici construite (391), biserici restaurate (415), biserici pictate (375), case parohiale construite (494), case de prăznuire / sociale (462); clopotniţe (149), case mortuare (75).

Dintre cele mai reprezentative lucrări în care Preasfinţia Sa s-a implicat în mod pregnant, amintim: Mănăstirea Vlădiceni, Mănăstirea Hadâmbu, Mănăstirea Zosin, Mănăstirea Eşeanca, Mănăstirea Vorona (2 case şi gospodăria anexă), Mănăstirea Sihăstria Voronei (casa monahală şi noua biserică), Mănăstirea Sihăstria Putnei (vechea şi noua biserică), Mănăstirea Scăricica, Schitul „Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca” - Suceava, Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” - Rădăuţi-Suceava, Mănăstirea Gorovei (restaurarea şi consolidarea bisericii) ş.a.

În plus, este ctitor principal la foarte multe biserici parohiale şi aşezăminte sociale, aşezăminte pe care, de-a lungul timpului, împreună cu fiii săi duhovniceşti, le-a susţinut şi încă le mai susţine. (Sursa: https://mmb.ro/)