Zeci de societăți comerciale au fost călcate de echipe mixte de control doar într-o singură zi în cadrul unei acțiuni care a avut ca scop prevenirea răspândirii SARS-Cov-2 și verificarea modului de respectare a măsurilor de protecție impuse de legislație. La acțiune au participat peste 100 de polițiști, jandarmi, lucrători ISU, dar si specialiști din cadrul ITM, DSP, DSVSA.

Controalele s-au derulat în zonele Gura Humorului, Cacica, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Au fost vizate, în special, localurile publice care au deschise terase, parcurile, zonele centrelor comerciale, piețe, târguri, dar și gările, autogările și mijloacele de transport în comun. Din cele 68 de societăți comerciale verificate în 15 situații s-au descoperit nereguli și au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală sau pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a riscului de către agenții economici, valoarea sancțiunilor fiind de 2.565 de lei.

”Acțiunile de control vor continua zilnic, urmând a se desfășura cu efective suplimentare și în sistem integrat cu participarea partenerilor instituționali. Acțiunile se încadrează în măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prevenirea infectării cu Covid-19 fiind o prioritate națională. În acest sens, vom acționa în zonele aglomerate din județul Suceava și vom verifica modul de respectare a măsurilor impuse în contextul stării de alertă”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

 

Recomandările instituțiilor statului

Autoritățile au venit și cu o serie de recomandări către populație și agenții economici deopotrivă pentru prevenirea răspândirii COVID-19:

- purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

- spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;

- păstrarea distanţei de cel puțin 1,5 metri între persoane;

- curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;

- în cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19, se va apela numărul unic de urgenţă 112;

- consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.