Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a aplicat, luna trecută, 183 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 261.500 de lei. Șeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, a precizat că în domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 210 controale, în urma cărora s-au aplicat 48 sancţiuni, valoarea amenzilor fiind de 158.000 lei.

În total au fost depistate șase persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Dintre acestea două erau persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat, iar alte patru nu aveau contracte individuale de muncă. „Pentru muncă nedeclarată, au fost sancționați 6 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 100.000 lei”, a spus Romeo Butnariu. El a arătat că printre deficiențele constatate în domeniul relaţiilor de muncă se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă, netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, a dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat sau a prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă.

Șeful ITM Suceava a precizat că în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 85 de controale, fiind aplicate 135 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 103.500 lei. Printre deficiențele constatate în acest domeniu se numără neinstruirea angajaților, neprezentarea documentelor solicitate pentru realizarea controlului sau neafișarea la intrarea în unitate a reglementărilor cu privire la împiedicarea infectării cu SARS-CoV-2.

Nu în ultimul rând, el a spus că la începutul lunii octombrie, în județul Suceava erau înregistrate 132.066 de contracte individuale de muncă active, din care   123.107 pe durată nedeterminată și 8.959 pe durată determinată.