Un caz de accident mortal în care aparent vina a fost doar a pietonului, care a traversat drumul prin loc nepermis, în zona ”Bebelușul” de pe Mărășești, în municipiul Suceava, a fost soluționat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava cu o concluzie privind o culpă comună. Asta după ce expertiza de specialitate dispusă în dosar a concluzionat că producerea accidentului rutier a fost favorizată de viteza de deplasare a autoturismului care a lovit pietonul, respectiv de 92 km/h în localitate, pe un sector de drum cu limitare de viteză de 50 km/h. Asta cu atât mai mult cu cât șoferul abia trecuse de trecerea de pietoni.

 

Un pieton care a traversat fără a se asigura și un șofer care avea o viteză cu mult peste cea de siguranță

În octombrie 2019, un accident cu final tragic s-a produs pe strada Mărășești din municipiul Suceava, după trecerea de pietoni de la blocul „Bebelușul”, spre Nordic.

Radu N., în vârstă de 71 de ani, un bărbat care locuia în zonă, a traversat strada dinspre sensul opus blocului ”Bebelușul”, în zona de după trecere, dar nu foarte departe, spre Nordic.

Șoferul, Denis Crețu, atunci în vârstă de 22 de ani, din Udești, conducea un Audi A4, pe bulevardul George Enescu, din direcția Mărășești către Nordic.

Din ancheta polițiștilor rutieri, coordonată de un procuror, a rezultat că, după ce a trecut de marcajul pietonal de la „Bebelușul”, inculpatul a trecut pe banda a II-a, deoarece pe banda I erau mașini parcate.

În momentul imediat următor, șoferul a văzut cum din stânga sa traversează strada un pieton. Șoferul a frânat și a tras de volan dreapta, fără a reuși să evite impactul.

Pietonul a fost proiectat sub o mașină parcată regulamentar la marginea drumului. Bătrânul a fost scos de sub mașină de trecători, fiind preluat de o ambulanță în stare grave. Leziunile i-au provocat bărbatului în scurt timp decesul.

 

Viteza mașinii la momentul impactului – 64 de km/h

De la început, polițiștii rutieri au stabilit, destul de clar, că accidentul a avut drept cauză determinantă angajarea în traversare a pietonului prin loc nemarcat și fără a se asigura.

Măsurătorile efectuate au indicat că pietonul a fost acroșat la o viteză de 64 de kilometri la oră, în timp ce anterior, înainte de a sesiza pericolul, şoferul circula cu 92 de kilometri la oră.

 

Concluzia procurorilor cu privire la șofer 

”Inculpatul nu a adoptat o atitudine preventivă în trafic, având în vedere că se deplasa pe o arteră intens circulată a municipiului, după ce în prealabil a trecut de o trecere de pietoni și avea o viteză de 92 km/h. Producerea accidentului rutier a fost favorizată de viteza de deplasare a inculpatului, respectiv de 92 km/h pe un sector de drum cu limitare de viteză de 50 km/h”, a concluzionat procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care a dispus trimiterea în judecată a tânărului de la volan, pentru ucidere din culpă.

Viteza conducătorului auto a fost identificată așadar drept cauză favorizantă a accidentului, în timp ce traversarea neregulamentară a fost cauza determinantă a accidentului. 

După cum am explicat deja, inculpatul va fi judecat doar pentru o parte din vină.

Procesul în care Denis Crețu va fi judecat pentru ucidere din culpă a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Suceava.

Inculpatul se bucură de prezumția de nevinovăție până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.