Comuna Drăgușeni a găzduit, și anul acesta, parada obiceiurilor de iarnă pe stil vechi. Cetele de urători și colindători din mai multe zone ale județului, dar și din Neamț și Iași s-au adunat la Drăgușeni pentru a sărbători, pe 13 ianuarie, ajunul anului nou pe stil vechi. De precizat că o mare parte a populației din zona bazinului râului Moldova își duce traiul după calendarul iulian, refuzând să adopte calendarul gregorian în 1924.

Românii de aici nu sunt nici lipoveni, nici ucraineni, zona fiind unică din acest punct de vedere, în toată România. În cursul zilei de ieri, zeci de urători au început petrecerea cu o paradă, blocând temporar drumul european E 85. Parada a fost deschisă de ceata harapilor din Drăgușeni, aceștia fiind îmbrăcați în haine populare, cu sumane groase de lână sau costumați în soldați împodobiți cu zorzoane de culoare galbenă. Au urmat apoi grupuri de urători din satele și județele învecinate. Cei care au dorit să urmărească parada au putut să admire banda lui Harap, capre, cerbi și urși, iar toți participanții au dansat şi le-au urat celor prezenți un an nou plin de împliniri. La paradă au participat spectatorii din tot județul, lumea fiind încântată să vadă tradițiile populare.

 

 

 

După paradă, primarul din Drăgușeni, Vasile Cepoi, le-a mulțumit tuturor participanților la paradă, care, rând pe rând, și-au prezentat datinile și obiceiurile pe scena din centrul comunei. „Mă bucur din suflet că ne vedem din nou. Au trecut foarte greu anii aceștia doi cu necazurile care sunt. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean pentru că ne-a ajutat să desfășurăm această activitate și Centrului Cultural Bucovina, fără de care nu puteam să facem nimic”, a spus Vasile Cepoi.

 

Anul acesta, Festivalul Anului nou pe Stil Vechi a avut loc în condiții speciale, fiind păstrate măsurile de distanțare, iar spectatorii au purtat măști de protecție.