Specialiștii Cetății de Scaun a Sucevei, din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, îi provoacă pe elevii din clasele I-XII la noi întâlniri față în față sau online, pe teme istorice, unele inedite, în cadrul proiectului „Lecția de 10”.

Pentru anul 2022, organizatorii au planificat 10 teme de discuție, câte o temă pentru fiecare lună a anului școlar (nu se vor organiza lecții de istorie în lunile iulie și august): ianuarie - Bătălia de la Vaslui, februarie - Descoperiri arheologice la Cetatea de Scaun a Sucevei, martie - Sistemul de apărare al Moldovei în timpul lui Ștefan cel Mare, aprilie - Ascensiunea la tron a lui Ștefan cel Mare, mai - Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetatea de Scaun a Sucevei, iunie - Aducerea moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, septembrie - Petru Rareș și Soliman Magnificul, octombrie - Asediul polon asupra Cetății de Scaun a Sucevei și Bătălia de la Codrii Cosminului,  

noiembrie - Moldova și statele vecine, între diplomație și confruntare, decembrie - Bătălia de la Baia.

„Inedite și atractive ocazii de completare și aprofundare a culturii generale și a cunoștințelor de istorie, propunerile noastre reprezintă o alternativă la lecțiile clasice de istorie, îmbinând în mod creativ informațiile cu jocul, un mare avantaj fiind acela că istoria se prezintă chiar acasă la ea”, au explicat reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei.

Lecțiile de istorie se pot desfășura atât la Cetatea de Scaun a Sucevei (cu un număr limitat de elevi și cu respectarea tuturor măsurilor sanitare), cât și online, folosind aplicația Zoom.

Fiecare lecție va fi însoțită de o prezentare media care va rula pe unul dintre monitoarele din Casa Custodelui. Astfel, vizitatorii Cetății de Scaun care intră în Casa Custodelui pot urmări și prezentarea.

Cadrele didactice care doresc să participe cu elevii la una din „Lecțiile de 10” propuse de organizatori trebuie doar să se programeze la numărul de telefon 0784 275 644 sau pe adresa de e-mail cetate@muzeulbucovinei.ro.