Centrul de Testare ECDL (European Computer Drive Licence sau Permisul European de Conducere a Calculatorului) de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți s-a clasat pe locul al III-lea, în regiunea Moldovei, pentru activitățile desfășurate în anul 2022.

Potrivit conducerii unității, începând din februarie 2005, colegiul din Rădăuți este acreditat ca Centru de Testare ECDL.

Permisul European de Conducere a Calculatorului este un „paşaport” necesar, dar şi recunoscut în 100 de ţări și numără până în prezent 15 milioane de persoane înregistrate în program.

„În colegiul nostru, activitatea se desfășoară în cadrul proiectului <Un viitor mai bun cu ECDL>, proiect coordonat de doamnele profesoare Coajă Gabriela și Lăzărescu Antoneta. De asemenea, pentru activitățile din 2021, colegiul s-a clasat pe locul al II-lea în regiunea Moldovei”, a menționat prof. dr. Adrian Puiu, directorul liceului.

Acesta a mai punctat că permisul ECDL oferă deţinătorului său o bază standard de cunoştinţe IT necesară în noua societate informaţională ce se află în continuă dezvoltare.

Programa pentru obținerea permisului ECDL corespunde materiei pe care elevii de liceu o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară pentru clasele a IX-a și a X-a. Astfel, liceenii pot să se pregătească în cadrul orelor de curs pentru obținerea unei certificări cu recunoaștere internațională. Având deja Permisul ECDL, elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competențe digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat.

Permisul ECDL obţinut este valabil pe o perioadă nedeterminată, competenţele digitale fiind certificate pe viaţă, în conformitate cu programele analitice aferente fiecărui modul, aflate în vigoare la momentul susţinerii examinării.