Petru Luhan, fost administrator al județului Suceava și fost europarlamentar, originar din Măneuți, comuna Frătăuții Vechi, a scăpat de acuzațiile procurorilor DNA care l-au trimis în judecată pentru că ar fi deturnat fonduri europene. Tribunalul București, acolo unde era judecat Luhan, a constatat prescripția faptelor și ca urmare judecătorii au decis încetarea procesului penal.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Petru Luhan în 2019, pentru că ar fi folosit sau prezentat acte false pentru a obține pe nedrept fonduri europene.

”În perioada 17 martie 2010 – 06 martie 2012, inculpatul Luhan Petru Constantin, în calitatea menționată mai sus, cu rea-credință, a depus la Parlamentul European 37 de cereri false prin care a solicitat rambursarea unor cheltuieli de transport. La cererile respective, inculpatul a atașat mai multe documente justificative (facturi fiscale, chitanțe, bonuri de combustibil) având același caracter ilicit, prin care:
– s-au supraevaluat costurile unor bilete de avion,
– s-au atestat deplasări cu autoturismul între localitatea de domiciliu a inculpatului și locul de muncă, în principiu orașele Strasbourg sau Bruxelles, deplasări care, în realitate, erau efectuate cu avionul.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Luhan Petru Constantin a obținut pe nedrept de la Parlamentul European suma 50.368 euro”, se menționa în comunicatul DNA la momentul sesizării instanței de judecată.