Polițiștii de la Serviciul Județean Transporturi Suceava au organizat duminică, 14 aprilie, o nouă acțiune de control pentru prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată de pe raza județului Suceava, acționându-se cu precădere pe zona Rădăuți, unde au avut loc în ultimul an cele mai multe accidente cu mașini lovite de tren.

Șoferii care sunt depistați în timp ce forțează trecerea fără a se asigura prin oprire la indicatorul ”Crucea Sf. Andrei” ori ignorând semnalele acustice și luminoase sunt amendați și lăsați fără permise de conducere.

În zona Rădăuți, multe drumuri se intersectează cu linia ferată, iar unii șoferi forțează trecerea, ignorând faptul că se apropie trenul.

 

Dramele la care se poate ajunge din cauza unui moment de neatenție la trecerea peste calea ferată

Aceste controale repetate nu sunt organizate întâmplător, anul trecut județul Suceava fiind pe locul II pe țară ca număr de accidente la trecerile la nivel cu calea ferată.

În 2023, pe raza județului au avut loc 29 de accidente de acest gen, din care șapte au fost cu persoane lovite de tren (sinucideri sau accidente), iar 22 accidente cu mașini și o bicicletă lovite de tren.

Din păcate, aceste accidente s-au soldat și cu decese.

De departe, cel mai grav a fost accidentul din luna februarie a anului trecut, de la trecerea la nivel cu calea ferată dintre Salcea și Prelipca.

Două femei și o fetiță în vârstă de 3 ani au murit în urma acelui teribil accident produs după ce conducătoarea auto a ieșit în fața unui tren care rula cu peste 100 de km/h, spre Suceava. Trecerea la nivel cu calea ferată este prevăzută cu semnale acustice și luminoase.

Și la Vicșani, în luna august a anului trecut, a avut loc un accident mortal după ce un șofer a intrat în fața unui tren de marfă.

 

În anul 2024, situația privind aceste accidente se prezintă deocamdată mult mai bine

Revenind la acțiunea de duminică, polițiștii de la Transporturi au aplicat 28 de amenzi la OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, și au reținut trei permise de conducere pentru trecerea liniei pe culoarea roșie a SAT (semnalizate automată de trecere).

În cadrul acțiunii au fost reținute și două certificate de înmatriculare.

Polițiștii de la Serviciul Județean Transporturi Suceava au pus accent și pe prevenire, fiind împărțite șoferilor 100 de pliante cu caracter informativ-preventiv.

Comisarul Gabriel Muscă, șeful Serviciului Județean al Poliției Transporturi Suceava, a subliniat că s-a ajuns la a șaptea acțiune de control de acest gen din acest an, iar acestea vor continua, mai ales că de la începutul anului 2024 a avut loc un singur accident la o trecere la nivel cu calea ferată, fără victime, pe raza municipiului Rădăuți.

”Cel mai important este ca sucevenii să conștientizeze riscurile și să fie foarte atenți la trecerile la nivel cu calea ferată. Cifrele de anul trecut spun totul despre pericole”, a transmis comisarul Muscă. 

 

Un șofer băut a trecut patru rânduri de cale ferată, printre bariere, cu 30 de secunde înaintea unui marfar

Monitorul de Suceava a relatat recent despre un caz incredibil de inconștiență depistat de agenții de la Postul de Poliție Transporturi Feroviare Vatra Dornei, care, pe 10 martie, pe timp de noapte, acționau pe linia prevenirii accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată care se produc din cauza șoferilor care forțează trecerea fără a se asigura ori ignorând semnalele acustice și luminoase.

În satul Iacobeni, la aproximativ 300 de metri de stația CFR Iacobeni, polițiștii au surprins un autoturism marca Mitsubishi L 200 care a traversat pasajul de trecere la nivel cu calea ferată cu toate că barierele automate erau coborâte.

În acea zonă sunt patru rânduri de cale ferată.  

Șoferul a fost oprit de polițiști, iar în scurt timp s-a constatat că acesta emană și halenă alcoolică.

La volan era un localnic în vârstă de 41 de ani (I.D.I.), iar în urma verificării cu aparatul etilotest a rezultat că acesta avea concentrația de 0,95 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.

Foarte important în context este că la aproximativ 30 de secunde după ce șoferul a trecut cu mașina peste cele patru rânduri de cale ferată, prin zonă a trecut un tren marfar pentru care erau coborâte barierele.

Polițiștii de la Transporturi Feroviare Vatra Dornei au deschis un dosar penal privind infracțiunea de conducere sub influența alcoolului, ancheta urmând a continua sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

Șoferul a încasat și o amendă de 1.485 de lei, în baza OUG 195/2002, pentru nerespectarea opririi la trecerea la nivel cu calea ferată, măsură însoțită de suspendarea permisului de conducere.