Noaptea Muzeelor a devenit, în ultimele două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale şi un adevărat fenomen social, cu cifre de audienţă care gravitează în jurul cifrei de un milion de persoane, în toată ţara.

Ajuns la cea de-a XX-a ediţie, evenimentul Noaptea Muzeelor se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de 18 mai, până târziu în noapte, şi concomitent cu mai multe ţări europene. Acest eveniment promite să ofere o experiență culturală memorabilă pentru toți vizitatorii, au anunțat organizatorii.

Muzee din peste 60 de localități (32 de județe) sunt înscrise la această ediție aniversară. Din păcate, vor exista muzee importante din orașe reședință de județ și nu numai care nu vor participa la ediția din acest an, angajații urmând să protesteze pentru a determina Guvernul României să-și respecte promisiunea de mărire a salariilor acestora cu 20%.

În municipiul Fălticeni, în „Noaptea Muzeelor” toate cele cinci instituții muzeale vor fi deschise până la ora 24:00.

„Municipiul Fălticeni vă invită să luați parte la acest eveniment de succes european, ajuns acum la a 20-a ediție! Sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 18 și 24, explorați cele 5 muzee din Fălticeni: Muzeul de Artă <Ion Irimescu>, Muzeul Apelor <Mihai Băcescu>, Galeria Oamenilor de Seamă, Casa Memorială <Mihail Sadoveanu> și Muzeul Fălticenilor <Vasile Ciurea> (din incinta Bibliotecii Municipale <Eugen Lovinescu>). Vă așteptăm cu drag!”, a transmis Primăria Fălticeni.

Dragoş Neamu, coordonator Relaţii internaţionale şi proiecte culturale – Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), a precizat: „Ne vom mobiliza în toată ţara, totul pentru a aduce publicului şi fanilor sute de expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, prezentări, instalaţii urbane, spectacole, ateliere, animaţii stradale şi interioare, concerte sau tururi interactive. Invităm muzeele, casele memoriale, galeriile, dar şi multe alte tipuri de instituţii culturale, spaţii şi studiouri creative, teatre, opere, filarmonici, monumente istorice, hub-uri pentru inovaţie artistică, festivaluri ale artelor să ni se alăture pentru ca împreună să ţinem naţiunea trează şi receptivă la cultură, până dimineaţă”.