Elev plutonier adjutant Cosmin Dumitru Vișovan și prof. Petrică Ciocan au participat, în perioada 6-10 mai 2024, la cursul „EU History and core values” organizat de către Colegiul European de Securitate și Apărare - European Security and Defence College și desfășurat la Colègio Militar din Lisabona, Portugalia.

Împreună cu reprezentanți ai colegiilor militare din România, Belgia, Letonia și Portugalia, reprezentanții Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” au avut prilejul de a participa la dezbateri referitoare la prezentul și viitorul Uniunii Europene, provocările curente, gestionarea problemelor și evitarea conflictelor.

„Activitățile desfășurate au fost de o importanță deosebită pentru înțelegerea mecanismelor, valorilor și instituțiilor Uniunii Europene.

Am putut să-mi însușesc într-un mod mai bine structurat noi informații, esențiale în cariera militară, în contextul european actual. Principiile democrației și promovarea culturii, sub egida mottoului <Unitate în diversitate>, au fost principalele direcții de abordare tematică, îmbinate cu problemele de securitate actuale ale Uniunii Europene. Aceste aspecte au ilustrat importanța comunității europene în viața de zi cu zi a cetățenilor din țările membre ale sale”, a declarat elev plutonier adjutant Cosmin Dumitru Vișovan.

Călătoria a fost un bun prilej pentru elevul militar de a-și face noi cunoștințe, de a interacționa cu elevi din celelalte colegii militare din țările partenere, precum și de a vizita Lisabona.