Palmares bogat pentru elevii suceveni la Olimpiada națională de Chimie, competiție care s-a desfășurat la Buzău, la finele lunii aprilie.

Lotul județean a fost reprezentat de nouă elevi, însoțiți de prof. Cristina Amalia Dumitraș, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret.

Dintre aceștia se remarcă rezultatele elevilor Cristian Ștefan Filipoaia, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, și Șerban Marian Popescu, de la Liceul Teoretic ”Ion Luca” Vatra Dornei.

Cristian Ștefan Filipoaia este în clasa a XI-a și a obținut Premiul I, fiind îndrumat de prof. dr. Carmen Gina Ciobîcă.

De partea cealaltă, Șerban Marian Popescu, din clasa a XII-a, a obținut mențiune și s-a clasat pe poziția a VI-a la categoria sa. Mai mult, elevul s-a calificat în lotul lărgit pentru Internaționala de Chimie, din Riyadh, Arabia Saudită, de la finele lui iulie.

„Proba de la baraj, pentru lotul lărgit, a avut o durată de cinci ore, în care am avut mai multe probe: chimie organică și anorganică, chimie analitică, termodinamică, cinetică chimică și structură. Este un examen dificil, complex. Această calificare a fost obiectivul meu, e o reușită”, a arătat Șerban Marian Popescu.

În lotul lărgit sunt 20 de elevi, dintre aceștia urmând să fie selectați patru care vor reprezenta România în competiția internațională.

Pregătirea celor 20 de elevi se va desfășura la București, în perioada 30 mai – 10 iunie. Pregătirea este urmată de alte trei testări, una practică și două teoretice, fiecare de cinci ore.

De apreciat că pentru Șerban Marian este a doua calificare în lotul lărgit de la Chimie. Acesta este pregătit deprof. Lavinia Gîm.

Datorită rezultatelor sale, adolescentul a fost deja admis la Facultatea de Chimie și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

 

·        Celelalte premii

 

Lotul sucevean s-a mai întors cu o mențiune prin Gabriele Guliciuc, de la clasa a XI-a, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, coordonator prof. dr. Carmen Gina Ciobîcă.

Mențiune specială a obținut Luca Ioan Hudema, din clasa a clasa a VII-a, de la Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, îndrumat de prof. Rodica Nicorici.

Tot cu mențiune specială a fost recompensată Alexia Mitrofan, clasa a IX-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, îndrumată de prof. dr. Carmen – Gina Ciobîcă.

Olimpiada naţională de Chimie a constat în două probe: teoretică (pondere 60%) şi practică (pondere 40%).