O carte pe zi: „La adăpostul nopții, vântul ne va purta înapoi acasă”
Autor: Majok Tulba
Traducător: Iris Manuela Anghel
Apariție: 2019
Nr. pagini: 272
Editura: Epica
Majok Tulba a ajuns la concluzia că trebuie să descrie cu fidelitate scenele violente la care a fost martor „deoarece foarte mulți oameni nu au văzut niciodată așa ceva, însă pentru mulți sudanezi violența, omorurile și câmpurile minate sunt fapte ale vieții”. A așternut povestea aceasta pe hârtie pentru ca oamenii din alte părți ale lumii „să o poată citi și să întrebe: de ce se întâmplă asta? Poate că există cineva, acolo, care poate răspunde la această întrebare."
Romanul de debut „La adăpostul nopții, vântul ne va purta înapoi acasă” (2012), a figurat pe lista scurtă pentru premiul Dylan Thomas. În 2018 a publicat „When Elephants Fight”, un roman nu mai puțin strălucitor despre viața înfricoșătoare a refugiaților.
Descriere
În inima Africii, într-o noapte, rebelii descind în satul lui Obinna și nu fac decât să semene teroare. Strâng copiii în mijlocul satului și îi măsoară în înălțime după „standardul” unei puști AK-47. Cei mai mici decât arma sunt lăsați acasă. Cei care sunt mai înalți sunt luați. Obinna și fratele său mai mare, Akot, devin noi recruți ai armatei rebele. Dar, în timp ce Akot participă aproape de bunăvoie la instrucție, Obinna rezistă, hotărât să nu se lase pervertit de sloganurile și de violența revoluționarilor. Deși Căpitanul e hotărât să-l zdrobească, Obinna găsește sprijin într-un soldat numit Preotul și în puterea propriilor vise. Romanul descrie o viață de neimaginat, radical diferită de a noastră, dar una pe care o trăiesc astăzi zeci de mii de copii soldați. Fără compromisuri, viu și crud, autorul face un portret uluitor al unei minți de copil care încearcă să dea sens unei lumi fără sens.
Când autorul însuși avea 9 ani, armata rebelilor a atacat satul său, luând toți copiii mai înalți decât un AK-47 pentru a-i face soldați ai revoluției. El a fost prea scund. Acest roman este povestea a ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă ar fi fost cu două degete mai înalt.
Ce spun criticii
„O poveste la fel de sfâșietoare pe cât este de frumoasă, despre un băiat care trebuie să lupte pentru a rezista în condiții mai rele decât ar trebui să fie nevoit să îndure un om – cu atât mai puțin un copil. Ca roman al identității, al capacității de a rezista în fața răului și al compromisurilor pe care suntem dispuși să le facem pentru a supraviețui, este deopotrivă înfiorător și captivant, aruncând lumină asupra ororilor continue suferite de copiii soldați.”(Shelf Awareness for Readers)
„Bine creionată și inteligent structurată, principala sa calitate decurge în cele din urmă din eroul său… întruchiparea luptei de a rămâne în viață ca un ucigaș călit este ceea ce conferă cărții forța sa narativă.” (TLS)
Comentarii