„Serbare naţională”

„Societatea română <Sentinela> din Vatra Dornei va aranja o serbare naţională în amintirea aniversării de 100 de ani de când s’a descoperit puterea burcutului. Petrecerea află loc pe muntele Runc, unde va concerta, pe lângă o muzică de rând, şi muzica militară”.

„Gazeta Bucovinei”, Anul VII, nr. 24, Cernăuţi, Duminică 8 Iulie 1906.

 

„Furtună cu trăsnete şi grindină în judeţul Rădăuţi”

 „O furtună groaznică, însoţită de grindină, s’a abătut asupra regiunii comunelor Burla, Milişăuţi şi Rădăuţi. Grindina a distrus recolta pe circa 5.000 de hectare, cauzând pagube evaluate la 12 milioane de lei. Dar furtuna violentă nu s’a mulţumit numai cu atâta. Trăsnetul a lovit un număr de peste 30 de oi, ce se adăpostiseră sub un teiu, în comuna Ţibeni, ucigându-le. În comuna Horodnicul de Sus descărcările electrice au atins pe locuitorii Vasile Prelipceanu, Aspazia şi Rachila Prelipceanu, cari, lucrând la câmp şi fiind surprinşi de ploaie, s’au ascuns sub un copac. Arsurile cauzate au fost atât de grave, încât cele trei persoane au trebuit internate la spital. Una din ele, anume Vasile Prelipceanu, a încetat din viaţă la spitalul din Rădăuţi”.

„Glasul Bucovinei”, Anul XVIII, nr. 4568, 5 iulie 1935.

 

„Control inopinat”

„Un control inopinat a fost făcut la braseria <Union> din Suceava. În ciuda faţadei destul de lustruită a localului, culisele au relevat aspecte certate cu igiena şi grija pentru buna deservire a clienţilor. În magazia de mână, un pat de dormit; bucătăreasa ţinea cafeaua alături de hainele şi papucii săi de serviciu; instalaţiile sanitare anexe erau deteriorate. S-au descoperit şi alimente alterate: cutii de mazăre bombate, gata de explozie şi ruginite”.

„Zori Noi”, Anul XXIII, nr. 6705, Suceava, Marţi 8 iulie 1969.

 

Rubrică realizată de Tiberiu COSOVAN şi Florin PAIU