Un sucevean a reușit o performanță incredibilă, reușind la 52 de ani să obțină titlul de Campion Național de Culturism, după ce a slăbit nu mai puțin de 70 de kilograme. Și toate astea în mai puțin de doi ani de zile, povestea campionului fiind un adevărat exemplu că, indiferent de numărul de kilograme sau de ani, Se Poate!

 

Petru-Doru Molorciuc a intrat în sală când avea 148 de kilograme. Se întâmpla în 2020, în a doua jumătate a lunii septembrie, la câteva zile după ce a împlinit 50 de ani.

“Efectiv nu mă mai puteam încheia la șireturi, ajunsesem într-o stare deplorabilă. Nu puteam urca scările… nu aveam aer. Voiam să fac o schimbare. Nu mă gândeam că o să ajung atât de departe”, mărturisește Petru.

Ne-am întâlnit luni seară, la Semtex Gym – Fabrica de Campioni, o sală de fitness/culturism din Șcheia, unde avea să aibă loc transformarea lui Petru. Cu doar o zi înainte, duminică, 04.09.2022, pe scena Campionatului Național de Culturism și Fitness de la Sibiu, suceveanul avea să fie desemnat câștigător al categoriei Master Men’s Bodybuilding 50-54 ani +80 kg.

 

 

Prima competiție la care a participat, primul titlu.

“Sunt sportivi care participă ani de zile la competiții și nu au reușit performanța lui”, subliniază antrenorul lui Petru, Cristi Tcaciuc, cel care la rândul său are o carieră impresionantă în acest sport și a reușit rezultate remarcabile cu mulți dintre sportivii pe care i-a antrenat.

Pentru a fi sigur că intră la categorie, Petru a trebuit să slăbească sub 80 de kilograme, iar în ziua înscrierilor cântarul oficial a arătat în cazul sportivului din Suceava 78 de kilograme.

“Sunt exact 70 de kilograme pe care le-am dat jos în mai puțin de doi ani de zile. De la 148, la 78”, punctează Petru.

Cum a făcut să topească atâtea kilograme? “Multă muncă, antrenamente peste antrenamente, dietă. Nu există pastile sau prafuri minune... fără muncă nu obții rezultate”, răspunde Petru. Antrenorul îl completează: „E un program mai rău ca la armată. Doru și-a dorit foarte mult, iar eu pur și simplu am fost dirijorul care i-a îndrumat pașii către un titlu de campion”.

Cristi Tcaciuc adaugă că e doar începutul pentru sportivul Petru Molorciuc: “Greul de abia acum urmează, pentru că țintim mult mai mult. Următorul obiectiv este să prindă lotul național și într-un an, doi, să participe la campionate europene și campionate mondiale.

 

Sfaturi pentru cei care vor să slăbească

Am insistat totuși pe lângă Petru să îmi spună cum. Ce i-ar recomanda el unei persoane care și-ar dori să-i urmeze exemplul?

“În primul rând să își ia un antrenor personal, dacă vrea să slăbească pe bune. Mulți au tendința după o săptămână, două, trei de sală să renunțe. Caută motive să nu mai vină. <Nu pot, e prea greu, nu am timp...> Lipsesc o zi, lipsesc două, trei... și nu mai vin deloc. Apoi, să îşi stabilească un obiectiv realist: nu pot slăbi în 3 luni, dar într-un an pot să o facă. Și apoi rupi sala, zi de zi, cu același obiectiv”.

Petru povestește că nimeni nu poate ține o dietă 100%, recunoscând că și el a mai “trișat” în perioada în care nu se pregătea pentru concurs, cu câte un biscuit sau ceva dulce. DAR, explică proaspătul campion de culturism, era o singură dată, în weekend, și fără să facă abuz. “Așa m-a învățat antrenorul care m-a slăbit inițial, Amelin Tcaciuc, fratele actualului meu antrenor”, precizează Petru.

Sportivul mărturisește că a reușit în tot acest timp să fie motivat și de faptul că a vrut să fie un exemplu pentru cei doi băieți ai lui, dar și pentru persoanele supraponderale care nu reușesc să găsească drumul spre sala de fitness.

“E și regim alimentar, dar și sală. 50% - 50%. Dacă eu la 52 de ani am putut, poți și tu cu siguranță!”, adaugă Petru, care e și antrenor personal la Semtex Gym – Fabrica de Campioni.