Pacienţii cu cancer de colon pot fi testaţi genetic pentru a afla dacă boala lor este provocată de o mutaţie genetică, situaţie în care sunt afectaţi şi urmaşii lor. Directorul medical al Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. oncolog Doina Ganea Motan, a declarat, ieri, că testele sunt efectuate gratuit, de un laborator de biologie moleculară specializat în oncogenetică de top, din Atena, cu care spitalul sucevean colaborează. Numărul de teste care poate fi efectuat nu este, deocamdată, limitat.

”Suntem într-o zonă cu încărcătură ereditară pe această localizare a cancerului, astfel că la orice cancer colo-rectal metastazat facem obligatoriu aceste teste şi, în cazul în care se identifică gene KRAS cu mutaţii, avertizăm descendenţii asupra riscului de a moşteni boala. Din cele câteva sute de teste efectuate în aceşti 3-4 ani, de când colaborăm cu laboratorul din Atena, în peste 50% din cazuri s-au identificat KRAS cu mutaţii”, a declarat dr. Ganea Motan.

Deci dacă gena cu mutaţii a fost identificată la un pacient cu cancer, descendenţii lui fac sigur boala.

Probele de ţesut tumoral sunt recoltate şi pregătite la spitalul din Suceava, după care se trimit la Atena şi în 10-14 zile sunt transmise rezultatele.

Mutaţiile KRAS sunt detectate cu ajutorul unor teste moleculare pe probe de ţesut tumoral (recoltat la biopsie) conservat în parafină. De aceea este important ca pentru genotipare ţesutul selectat să conţină suficient material tumoral pentru analiză, adică mai mult de 70% celule de carcinom invaziv. Specialiştii afirmă că gena KRAS este mutată în aproximativ 40% din cazurile de cancer de colon, aceasta aflându-se constant într-un fel de mod „on” – „pornit”.

Dr. Ganea a mai spus că spitalul poate trimite la laboratorul din Grecia pentru identificarea statusului genei KRAS şi probe de ţesut tumoral conservat în parafină recoltat la alte clinici din ţară de la pacienţi cu cancer de colon.

”Astfel de teste genetice vor revoluţiona terapia cancerului pentru că vorbim de tratament personalizat, pentru fiecare bolnav în parte. Sunt extrem de costisitoare şi fără a susţine în colaborare ar fi greu de suportat de către stat, iar de către pacienţii obişnuiţi - imposibil”, a subliniat oncologul.