Tudorel Toader, ministrul propus pentru portofoliul Justiţiei, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 43 de voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi patru abţineri, informează Mediafax.

Tudorel Toader a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei şi în guvernele Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

El a fost rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2006 până în 2016.

 

Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în comuna Vulturu, din judeţul Vrancea. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie în 1986 şi a fost numit în funcţia de procuror la Procuratura Locală Panciu, din Vrancea, poziţie pe care a ocupat-o până în 1990. În acelaşi an a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universităţii ,,A.I. Cuza", din Iaşi, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe juridice, devenind profesor universitar. În cadrul Facultăţii de Drept a deţinut funcţiile de secretar ştiinţific al Consiliului Facultăţii între anii 1993 şi 1995, prodecan din 1995 până în 2003, decan din anul 2004, iar în 2016 a obţinut funcţia de rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza, din Iaşi.