Constantin Jamaischi, cel mai mare fotbalist fălticenean din toate timpurile, s-a stins din viață pe data de 19 mai, la vârsta de 75 de ani. Acesta a rămas în memoria microbiștilor din România drept unul dintre fotbaliștii de bază ai Generației de Aur a grupării Rapid București, având un aport decisiv la câștigarea primului titlu național din anul 1967 și a celor două Cupe Balcanice. Se știe că între publicul fierbinte de sub Podul Grant și Constantin Jamaischi a existat tot timpul o relație de iubire și de respect reciproc. Tocmai de aceea, soția Emilia și nepotul Alexandru Mihoc au donat zilele trecute pentru muzeul Rapidului mai multe amintiri prețioase aparținând fostului fotbalist, printre care și trofeul primit în momentul în care „alb-vișiniii” au devenit campionii României. De altfel, trebuie precizat că una dintre lojele noului stadion Rapid Arena, care se construiește în prezent în cartierul Giulești din Capitală, va purta numele fostului mare fotbalist fălticenean.

Nea „Jami”, așa cum îl cunosc iubitorii sportului, și-a dedicat întreaga viață fotbalului. A fost un om respectat, un exemplu de urmat pentru tineri, care a reprezentat cu cinste orașul care l-a adoptat. În semn de recunoștință, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a anunțat că va iniția un proiect de Consiliu Local, prin care Stadionul Tineretului, care găzduiește meciurile echipei locale de Liga a III-a Șomuz, să-și schimbe denumirea în Stadionul „Constantin Jamaischi”.

Constantin Jamaischi s-a născut în anul 1945, în localitatea Topoloveni din județul Argeș, și a ajuns la Fălticeni împreună cu familia, ca refugiați în urma celui de-al Doilea Război Mondial. A fost un fotbalist precoce, debutând în prima ligă în anul 1961 în tricoul formației Dinamo Bacău, imediat după transferul de la Foresta Fălticeni. În acel moment avea doar 16 ani. Un an mai târziu, în aprilie '62, avea să devină campion european la juniori U17 la turneul final găzduit de România, acesta fiind, de altfel, unicul titlu din palmaresul Federației Române de Fotbal

Evoluțiile bune de la Campionatul European de juniori i-au adus lui Constantin Jamaischi transferul la Rapid București, una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din România. Fotbalistul format la Foresta Fălticeni a petrecut șapte sezoane în Giulești, trecându-și în palmares un titlu de campion al României, două Cupe Balcanice și titlul de campion European feroviar. Tocmai de aceea, Constantin Jamaischi este considerat o legendă a clubului de sub podul Grant, făcând parte dintr-o galerie de onoare care mai cuprinde nume de mare rezonanță pentru fotbalul românesc, precum Dan Coe, Rică Răducanu, Sandu Neagu, Nae Manea, Culae Lupescu, Ion Motroc, Teofil Codreanu, Iuliu Baratky sau Ion Ionescu.

 

A fost ofertat de Juventus Torino

Chiar dacă a fost unul dintre fotbaliștii în vogă ai României în acea perioadă, Constantin Jamaischi n-a reușit să îmbrace niciodată tricoul echipei naționale de seniori a țării noastre. A fost convocat de două ori, în 1962, pentru un amical cu Spania, și în 1965, pentru un duel cu Cehoslovacia, însă de fiecare dată n-a putut evolua din cauza unor accidentări apărute peste noapte.

Un moment dramatic din viaţa lui Constantin Jamaischi s-a petrecut la sfârşitul anilor '60, când şi-a pierdut primul copil, un băiat, decedat la vârsta de doi ani şi jumătate. Din cauza acestui necaz, a ajuns să refuze un transfer la Torino, italienii remarcându-l după meciul Juventus – Rapid (1-0), din Cupa Campionilor.