Ilie Năstase a fost suspendat drastic și amendat de Federația Internațională de Tenis (ITF), care i-a interzis până la 31 decembrie 2020 să ocupe roluri oficiale la competițiile pe care le organizează și îi blochează accesul la turneele desfășurate sub egida sa. Reacția Federației Române de Tenis a venit în aceeași zi.

Președintele FRT, George Cosac, a anunțat că forul de la București este gata să facă apel la decizia ITF, considerând că acuzațiile aduse căpitanului nejucător al echipei României de Fed Cup sunt exagerate.

„Federaţia a luat cunoştinţă de decizia ITF în cazul lui Ilie Năstase şi o respectă. Din punctul nostru de vedere, pedeapsa este prea dură, acuzaţiile care i se aduc fiind exagerate. Vom discuta cu casa de avocatură care ne reprezintă şi, împreună cu Ilie Năstase, vom decide ce facem în continuare. Avem 21 de zile pentru a face apel", a anunțat președintele Federației Române de Tenis, George Cosac.

Ilie Năstase (71 de ani), căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, fusese deja suspendat provizoriu de ITF pentru că le-ar fi insultat pe jucătoarea Johanna Konta şi pe Anne Keothavong, căpitanul echipei Marii Britanii, precum şi un arbitru şi un ziarist, la meciul de la Mamaia (22 aprilie).

Năstase nu va fi acreditat la evenimentele ITF până în anul 2019. Turneele de Grand Slam nu sunt incluse în această sancţiune, deoarece ele sunt în afara jurisdicţiei ITF. Năstase a fost de asemenea amendat cu 10.000 de dolari.

ITF l-a găsit vinovat pe Năstase de încălcarea a cinci articole ale regulamentului Fed Cup. Năstase şi Federaţia Română de Tenis pot face apel la un tribunal independent în termen de 21 de zile.

Într-o conferinţă de presă susţinută înaintea meciului de la Mamaia, Năstase a avut cuvinte "sexiste" şi "rasiste" în legătură cu faptul că Serena Williams este însărcinată. "Vom vedea ce culoare va avea copilul. Poate ciocolată cu lapte?!", l-au auzit jurnaliştii spunând pe Năstase.

Ulterior, Ilie Năstase şi-a cerut scuze într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook pentru ieşirile pe care le-a avut la meciul cu Marea Britanie şi faţă de Serena Williams, însă a considerat că reacţiile presei au fost exagerate.