215 cadre didactice din judeţ au susţinut examenul de definitivat, testare care le asigură o catedră pe perioadă nedeterminată.

Inspectoratul Școlar Suceava a transmis mediile obținute de candidații suceveni, potrivit datelor, 138 (64%) dintre aceștia promovând examenul de definitivat.

Doi candidați care au susținut testarea (pentru o catedră în învățământul primar) au media 10 la acest examen.

Cu medii între 8 și 8,99 figurează 90 de candidați, iar alți 46 au medii între 9 și 9,99.

Reamintim că nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8, dar, spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota este calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă.

De cealalată parte, numărul nepromovaților este de 77 (35,81%). Patru candidați au medii între 4 și 4,99, nouă au medii între 5 și 5,99, între 6 și 6,99 – 29 de candidați, între 7 și 7,99 – 35 de candidați.

Contestațiile se pot depune până la data de 26 aprilie, ora 14,00.

De la proba scrisă a examenului de definitivat, 12 candidaţi au absentat, 25 s-au retras din examen la o oră de la primirea subiectelor, iar un altul a fost eliminat după ce i-a sunat telefonul mobil în timpul probei.

La testare au avut dreptul să participe cadre didactice cu vechime de cel puțin un an în sistem.

Examenul de definitivat certifică faptul că un cadru didactic debutant care a optat pentru această carieră dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.