Școala Gimnazială „Simion Florea Marian” Ilișești a fost implicată în perioada 20-24 noiembrie în campania națională ”Opinia ta este un drept fundamental!”, proiect realizat în baza unui protocol dintre Salvați Copiii și Ministerul Educației Naționale. Această campanie a avut drept obiectiv marcarea Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului prin activități pentru elevi, susținute de profesori. Din totalul de 20 de cadre didactice din școală, s-au implicat activ în campanie cinci învățători (Maria Anichiti, Denisa Pavăl, Rodica Tomescu, Elena Ungureanașu, Lăcrămioara Terteș) și șase cadre didactice din învățământul gimnazial (Ramona Nicoleta Savin, Georgeta Camilar, Elena Scurtu, Iuliana Gemănariu, Luminița Scripcă, Florin Doboș). Numărul total al elevilor implicați în campanie a fost de 198 de elevi, din cei 256 de elevi înscriși în învățământul primar și gimnazial.

Activitățile au constat în sesiuni interactive de informare pe tema drepturilor copilului, bazate pe implicarea activă a copiilor (împărtășirea opiniilor, lucru în echipe, dezvoltarea de atitudini pentru identificarea și apărarea propriilor drepturi). Elevii au dovedit receptivitate și interes, au discutat liber, îndrumați de profesori și învățători, pe teme care au legătură cu drepturile lor, începând cu prezentarea unor noțiuni generale referitoare la drepturile copiilor, continuând cu tema nondiscriminării, a protecției împotriva violenței și chiar despre bullying.

Această campanie s-a desfășurat în cadrul programului național „Și noi avem drepturi”, derulat de Salvați Copiii încă din anul 1990, care vizează informarea copiilor în vederea conștientizării drepturilor și responsabilităților lor, sensibilizarea adulților cu privire la copil și la drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copiilor, stimularea copiilor și tinerilor să participe în programe și acțiuni sociale.

„De altfel, școala noastră este sprijinită, începând cu acest an școlar, de Salvați Copiii Suceava, lucru care ne bucură mult, cu care ne mândrim și pentru care le mulțumim. Deja doi elevi ai școlii participă la ședințe de consiliere la sediul organizației, iar cadrele didactice, organizate în două grupe, au participat la sesiunea de instruire <Managementul comportamentelor agresive la nivelul colectivelor de elevi>, în cadrul  campaniei <Opriți Bullying-ul sau desființați recreațiile> , sesiuni desfășurate pe 13 și 20 noiembrie”, au transmis reprezentanții școlii.