Ministerul Educației a emis ordinul privind organizarea simulării evaluării naționale și a probelor scrise ale examenului de bacalaureat, testări pe care elevii din clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a le vor susține în luna martie.

Principala noutate privind simulările din acest an este faptul că acestea nu vor mai fi susținute simultan de elevii de gimnaziu și liceu, așa cum s-a întâmplat în 2017.

Primii care vor trece prin focul testărilor sunt elevii de clasa a VIII-a, simularea evaluării naționale urmând să fie organizată, la nivel național, în perioada 5 – 16 martie 2018.

Prima probă scrisă din cadrul examenului de final de gimnaziu este programată pentru 5 martie, la limba și literatura română, pe 6 martie va fi proba la matematică, iar pe 7 martie, la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi anunțate pe 16 martie.

Cât privește elevii din clasele a XI-a și a XII-a, calendarul testărilor este următorul: 19 martie – proba scrisă la limba și literatura română, 20 martie – limba și literatura maternă, 21 martie – proba obligatorie a profilului, 22 martie – proba la alegere (doar pentru elevii claselor a XII-a). Afișarea rezultatelor este programată pentru 30 martie.

Notele obținute vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.