Cadre didactice de la Liceul Tehnologic “Ştefan cel Mare” Cajvana au fost, în perioada 23-25 martie, într-o excursie tematică în Republica Moldova, marcând astfel a şasea acţiune din calendarul de activităţi dedicate centenarului Marii Uniri. În prima zi, grupul de profesori a ajuns la Cricova, un oraş din raionul Râşcani, la 11 km de Chişinău. Au fost plăcut impresionaţi de oraşul subteran care are 120 km de străzi şi o imensă colecţie de vinuri, fiind declarat obiectiv cultural al patrimoniului Republicii Moldova.

Chişinăul, capitala Republicii Moldova, a fost un alt popas turistic. ”Plimbarea pe bulevardul principal <Ştefan cel Mare şi Sfânt>, trecerea pe sub Arcul de Triumf, închinarea la Catedrala Ortodoxă ne-au făcut să ne simţim aproape de fraţii noştri români”, a afirmat consilierul educativ, prof. înv. primar Cristina Tomuţ. Mănăstirea Căpriana, o bijuterie culturală din inima codrilor, a fost un alt loc de pelerinaj. Acest complex monahal datează de pe vremea lui Alexandru cel Bun şi are o valoare culturală şi istorică excepţională pentru neamul românesc.

Prof. înv. primar Lidia-Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic ”Ştefan cel Mare” Cajvana, a completat că „drumul în Moldova a continuat spre nord, în oraşul Edineţ. A fost o întâlnire emoţionantă cu fraţii români de acolo, cadre didactice de la Liceul Teoretic <Pan Halippa> cu predare în limba română, aceştia fiind partenerii noştri în educaţie din 28 ianuarie 2015, prin proiectul educaţional Conexiuni de Suflet”. Reprezentanţii Liceului Tehnologic “Ştefan cel Mare” Cajvana au donat liceului din Edineţ o multifuncţională xerox.

Mănăstirea Zăbriceni, aflată într-un loc pitoresc, a fost locul unde excursioniştii au ajuns în ziua de Buna Vestire, „fiind impresionaţi de muzica bisericească şi candelabrul bizantin din faţa altarului”. Excursia a fost organizată de directorul coordonator al Liceului Tehnologic “Ştefan cel Mare” din Cajvana, profesorul Nicolae Robu.