Persoanele care locuiesc sau au fost în vacanță în Italia, Grecia, Ungaria și Serbia au interdicție să doneze sânge vreme de 28 de zile de la sosirea în România, din cauza febrei cu virusul West Nile, care evoluează în aceste țări. Directorul Centrului de Transfuzii Sangvine Suceava, dr. Maria Pilat, a declarat, vineri dimineață, că în ultimele trei săptămâni au fost respinse de la donare, din acest motiv, aproximativ 10 persoane. ”Sunt întrebați încă de când ajung la noi dacă au călătorit în aceste țări și li se comunică faptul că 28 de zile nu pot dona, ca să nu stea degeaba”, a declarat dr. Pilat. De asemenea, nu pot dona nici persoanele care provin din județele din România, în care s-au înregistrat cazuri de boală, respectiv Galați, Brăila, Dolj, Olt, Vrancea și Iași. Dr. Maria Pilat a mai spus că în România au fost confirmate, în perioada 2 mai-7 august a.c., 23 de cazuri de boală West Nile și, din păcate, unul dintre pacienți a murit.

Restricțiile la donare fac ca stocurile de sânge să fie „pe muche de cuțit”, după cum a afirmat șeful CTS. Cele mai puține rezerve sunt la grupele B III și AB IV și la toate grupele cu Rh negativ. Dr. Pilat a mai spus că marți va decide dacă, în perioada mini-vacanței de Sf. Maria, angajații CTS vor fi chemați la serviciu, măcar o zi, pentru a se asigura necesarul de sânge în spitale.

Precizăm că principala cale de transmitere a infecţiei cu West Nile este înţepătura de ţânţar. Perioada de incubaţie la om este între 3 şi 15 zile şi cele mai multe dintre cazuri sunt asimptomatice. La aproximativ 20% dintre oameni principalele simptome sunt asemănătoare gripei, bolnavii prezentând dureri de cap, stare de rău, febră şi vărsături. La 1% dintre cazuri pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita.

Este recomandat ca în această perioadă să purtăm haine cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, să utilizăm substanţe toxice împotriva ţânţarilor şi insecticide în locuinţă, în cazul în care aceştia au pătruns deja înăuntru. De asemenea, trebuie îndepărtate recipientele de apă stagnată şi gunoiul menajer, acestea atrăgând ţânţarii.