Sucevenii sunt puși să aleagă între a trece iarna fără încălzire în sistem centralizat sau a plăti (direct și indirect), un preț de 470 de lei pe gigacalorie, fără TVA.

Prezent la Suceava, unde a discutat cu conducerea municipalității strategia de asigurare a încălzirii în iarna care se apropie, Adrian Bodea, acționarul firmelor Bioenergy și Thermonet, care asigură termoficarea centralizată a orașului, a anunțat că fără majorarea prețului actual al gigacaloriei, nu va funcționa în această iarnă.

Conform calculelor făcute, noul preț al gigacaloriei, la gardul centralei, ar urma să fie de 196 de lei, o altă creștere de tarif urmând să aibă loc și la prețul de transport și distribuție, care este de 180 de lei în prezent. În total, noul preț al gigacaloriei, conform acționarului celor două companii, ar urma să ajungă la 470 sau chiar 480 de lei, fără TVA.

„Nu putem intra în sezonul rece fără a avea aprobat acest tarif, pentru că nu putem susține activitatea”, a spus Adrian Bodea.

Propunerea de majorare a prețului energiei termice urmează să fie discutată în ședința de Consiliu Local de la finele lunii septembrie.

Rămâne de văzut dacă populația va plăti tot 240 de lei pe gigacalorie (diferența fiind subvenționată de la bugetul local), sau va fi stabilit un alt tarif de furnizare a energiei termice către sucevenii racordați la sistemul centralizat.