Elevii și preșcolarii din județul Suceava nu vor merge la cursuri vineri, 5 octombrie, zi în care este sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei. 

Autorităţile din învăţământul judeţean susţin că hotărârea a fost luată în temeiul prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă.

Comisia paritară formată din sindicatele din învățământ și Inspectoratul Școlar Județean, întrunită luni, 1 octombrie, „a hotărât ca ziua de 5 octombrie 2018 - Ziua Internațională a Educației să fie zi nelucrătoare”.

În ceilalți ani, această zi era marcată prin "prin manifestări specifice" - activități educative şi recreative propuse de școli.

 Ziua de 5 octombrie este desemnată, pe plan mondial, sărbătoare a educației, această zi fiind marcată în peste 200 de ţări.

Între anii 1965 și 1994, această sărbătoare era marcată în prima duminică din octombrie. Din 1994, aceasta se celebrează pe 5 octombrie pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului (stabilită în 1994 de UNESCO). În mai multe țări, Ziua profesorului este o ziua specială, de apreciere a cadrelor didactice.