Colegiul Naţional de Informatică ,,Spiru Haret” Suceava a găzduit joi, 22 noiembrie, Cercul profesorilor de istorie din municipiul Suceava, activitate cu o agendă complexă. Aceasta a inclus, printre altele, diseminarea proiectului educaţional ”Centenarul Unirii”, derulat în perioada noiembrie 2017-2018, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Hatmanul Sendrea” Dolheștii Mari, și o dezbatere pe tema patriotismului. Au participat prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. univ. dr. Constantin Ungureanu, de la Chișinău, preot dr. în istorie Sorin Clipa și meșterul popular Ecaterina Neamţu. Din program mai amintim dezbaterea ”Nevoia de patriotism a tinerilor”, susţinută de elevii clasei a XII-a E, de la filologie, și două momente artistice susţinute de elevii școlilor partenere. Activitatea a culminant cu lansarea cărţii „Reflecţii privind România Mare” a universitarului Mihai Iacobescu.

Potrivit prof. Tatiana Matei, de la colegiul gazdă, concluziile activităţii au fost foarte clare: la orice vârstă patriotismul are aceiași piloni - cunoașterea trecutului istoric, credinţa neamului, păstrarea tradiţiilor și respectul pentru jertfa înaintașilor. La realizarea proiectului „Centenarul Unirii” au colaborat, în calitate de parteneri, profesorii de istorie Tatiana Matei, Liliana Iftode, Florentina Atomei, precum și bibliotecara Roxana Chiriac, de la CNI „Spiru Haret”, și prof. Elena Jitariuc, de la Școala „Hatmanul Sendrea” Dolheștii Mari. Momentul dezbaterii elevilor a fost coordonat de prof. Oana Petrec, în timp ce momentul artistic a fost asigurat de prof. Tiberiu Harceag.

Atmosfera a fost asigurată de o expoziţie de costume populare și obiecte tradiţionale, o expoziţie de ii în fotografie, lucrări realizate de elevi cu prilejul Centenarului, precum și de două materiale lucrate tot cu multă migală cu eroii căzuţi în primul și al doilea război mondial din localităţile din care provin elevii colegiului.

„La mulţi ani, maică România! Fie-ţi copiii sănătoși, crească-ţi pădurile falnice spre cer, curgă-ţi râurile printre holdele bogate, fie-ţi palmele crăpate sărutate de roua dimineţilor în pace! La mulţi ani, românilor de pretutindeni! Cântaţi doinele, jucaţi horele, puneţi masa și bucuraţi-vă ca maica voastră a împlinit 100 de ani!”, au transmis organizatorii.