Elevii din clasa a VIII-a intră de vineri, 7 iunie, în vacanţă, potrivit calendarului anului şcolar 2018 - 2019, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Elevii din ultimul an de ciclu gimnazial termină cursurile cu o săptămână mai devreme decât colegii lor, pentru a se pregăti pentru examenele de evaluare naţională care debutează în data de 17 iunie, cu proba la Limba română.

La matematică proba este programată pentru 20 iunie.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.

Ministerul Educației a publicat modele de subiecte la evaluarea națională pe site-ul oficial edu.ro. Subiectele nu conțin teste grilă, ci se respectă formatul anilor anteriori.

Pentru elevi, emoțiile nu se încheie odată cu finalul examenului.

Urmează procesul de admitere la liceu care debutează cu completarea fișelor de înscriere la liceu (3-7 iulie), repartizarea computerizată fiind programată pentru 12 iulie.

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).