Prima întrunire a comitetului director al Asociației Municipiilor din România, care a avut loc la Suceava în zilele de 6 și 7 iunie, a însemnat abordarea mai multor subiecte de interes pentru toate marile orașe din România, de la digitalizare, transparentizarea instituțiilor publice, performanța administrativă, până la recuperarea fondurilor pierdute de către localități ca urmare a modificărilor făcute de Guvern Codului Fiscal, în detrimentul acestora. Dacă pentru Primăria Suceava, „gaura” produsă în buget este de aproximativ trei milioane de euro, pentru alte primării, mai mari, paguba ajunge și la zeci de milioane de euro.

„Săptămâna viitoare ne vom deplasa împreună la București și vom avea o discuție la Guvern, cu doamna prim-ministru și cu ministrul de finanțe, pentru a găsi soluții, să fie evitat riscul de intrare în faliment”, a anunțat, la Suceava, președintele AMR, Robert Negoiță, primar al sectorului 3 București.

Pe aceeași idee a marșat și Mihai Chirică, primarul celui mai mare municipiul din Moldova – Iași: „dezbrăcați de haina politică și de adversități, putem să strângem rândurile și să merge să cerem, în numele cetățenilor pe care îi reprezentăm, drepturile pe care ei le-au luat!”.

Președintele Asociației Municipiilor din România a spus că primarii vor avea trei obiective principale cu care se vor prezenta la discuțiile cu reprezentanții Guvernului.

„Să ne dea înapoi banii pe care ni i-au furat, mințindu-ne, pentru primele trei luni ale anului. Ne-au promis că ne vor da 60% din impozitul pe venit. Sunt multe primării care sunt în situația de a nu putea să își achite facturile de funcționare, că de investiții nu ne-au mai lăsat loc”, a spus Robert Negoiță.

A doua solicitare este ca procentul din impozitul pe venit care revine administrațiilor locale să fie clar stabilit, în lege, pentru o perioadă de minim 7 ani, pentru a exista o predictibilitate și stabilitate bugetară.

„Toți, în lume, se dezvoltă accesând credite. Ori la noi băncile nu vor să mai ofere credite, din cauza gradului mare de risc, din cauza impredictibilității legislative.

Ori, dacă se acordă, costurile sunt foarte ridicate”, a subliniat Negoiță.

Nu în ultimul rând, primarii marilor orașe din România vor solicita Guvernului să își respecte programul de guvernare.

„Programul de guvernare spune clar că plățile sociale se fac de către Guvern. De ce ni le-au pus nouă în cârcă? Nu cerem decât să respecte programul de guvernare”, a adăugat președintele AMR, care a spus că la nivel local, programul de guvernare asumat poate fi pus în aplicare dacă și cel de stat este respectat.