De departe, cea mai importantă activitate extrașcolară este cea a cinstirii eroilor neamului, căzuți pentru apărarea pământului strămoșesc, a limbii și credinței.
Nu întâmplător cinstirea acestor eroi este legată de ziua Înălțării Domnului, căci prin faptele lor au înălțat neamul românesc.
De cele mai multe ori, eroismul lor este reprezentat prin gravarea unor nume pe un monument rece și impersonal ridicat în cimitirele localităților din care provin, aceasta fiind istoria rece, sau poate fi reprezentat prin transmiterea vie a numelor lor de către vocile tinere ale învățăceilor noștri care trebuie să știe că 10 milioane de oameni sau 60 de milioane de oameni nu sunt doar cifre, ci oameni cu nume și prenume, că ei au fost bunicii, tații, fiii sau văduvele sau orfanii de război, aceasta fiind istoria caldă, vie.
Eroii sunt punți dinspre trecut înspre viitor, iar noi cei din prezent suntem doar flacăra pe care o purtăm prin timp pentru veșnică aducere aminte și pioasă recunoștință.
Pentru fiecare răsărit de soare în pace, pentru o țară asemuită cu ,,grădina Maicii Domnului”, pentru apele ce borborosesc din izvoare, pentru pâinea pe care o așezăm pe masă în tihnă, suntem datori să aducem un gând eroilor neamului care au căzut pentru toate acestea.
Unii au ridicat în cinstea înaintașilor piramide, alții tumuli, obeliscuri și alte construcții. Românii sunt un neam de oameni iubitori, iar dragostea de oameni ne face mai empatici. Acolo unde doi oameni vorbesc de Dumnezeu, acolo e însuși Dumnezeu, așa cum, acolo unde doi oameni vorbesc despre eroi, acolo e patriotism curat, iar jertfa lor nu a fost în zadar.
Eroismul, credința, patriotismul sunt virtuți creștine, pe care, de vreo doi ani încoace, elevi de la Colegiul Național de Informatică ,,Spiru Haret“, coordonați de prof. Tatiana Matei, le împărtășesc cu preotul paroh al Bisericii ,,Sf.Spiridon” – Sorin Toader Clipa, într-o acțiune de bună vecinătate și practică și anume cinstirea eroilor neamului. Gesturile noastre sunt mici, pe lângă efortul lor de sânge, o coroană tricoloră, un steag și o rugăciune îndreptată spre Cer, mai mult ca o cerere de iertare pentru că nu suntem la înălțimea faptelor lor.
Acestea sunt lecții de istorie vie, participativă, în care eroii devin proprietate comună, indiferent de zonă sau de alte lucruri ce ne despart. Eroii devin liantul unei societăți, repere în timp și spațiu, ca drumurile noastre să fie luminate iar elevii noștri, adulții de mâine să nu uite de unde vin și încotro se îndreaptă.
Prof. Tatiana Matei
Comentarii