În lunile de toamnă se remarcă o creştere a numărului de căruţe pe drumurile comunale şi judeţene, astfel că în perioada 19-20 noiembrie Poliţia oraşului Gura Humorului şi Secţia 10 Poliţie Rurală Gura Humorului au organizat o acţiune punctuală pe raza comunelor Păltinoasa şi Capu Câmpului pentru prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea căruţaşilor, dar şi pentru depistarea conducătorilor auto care conduc vehicule pe drumurile publice după ce au consumat băuturi alcoolice şi disciplinarea conducătorilor de mopede, motociclete şi biciclete.

Au fost verificate 38 de autovehicule şi au fost legitimate 52 de persoane.

Au fost testaţi cu aparatul etilotest 27 de conducători auto, dar şi 10 căruţaşi. 

Au fost constatate 2 infracţiuni rutiere şi au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.250 lei, dintre care 18 conducătorilor auto şi  3 conducătorilor de atelaje hipo. De asemenea, a fost retras un certificat de înmatriculare.

În paralel, pentru responsabilizarea căruţaşilor şi prevenirea unor evenimente rutiere, în aceeaşi perioadă, poliţiştii de prevenire şi poliţiştii rutieri au desfăşurat mai multe  acţiuni de informare şi responsabilizare a conducătorilor de atelaje hipo identificaţi pe  DN 17 şi pe drumurile comunale adiacente.

Au fost montate 20 de plăcuţe reflectorizante, au fost distribuite veste reflectorizante şi materiale de informare cu conţinut educativ. Peste 30 de conducători de atelaje hipo au fost instruiţi cu privire la măsurile de prevenire a accidentelor rutiere.

Pentru prevenirea implicării conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală în evenimente rutiere, poliţiştii fac următoarele recomandări:

            - nu folosiţi segmentele de drum pe care accesul atelajelor hipo este interzis;     

            - folosiţi în mod obligatoriu vestele reflectorizante şi elemente fluorescent-reflectorizante pe atelajele hipo;

            - vehiculul cu tracţiune animală să fie condus pe acostament sau cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile;

            - căruţaşii să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabila;

            - să nu conducă vehiculul sub influenta băuturilor alcoolice; să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure la schimbarea direcţiei de mers;

            - să nu transporte persoane care stau în picioare.