Naționala de rugby a României joacă sâmbătă, în etapa a IV-a a Rugby Europe, al doilea eșalon valoric al rugbiului european, în Rusia, la Krasnodar, într-o partidă deosebit de importantă pentru stabilirea ierarhiei acestei competiții. Partida se joacă de la ora 13.00 și este transmisă în direct de TVR 1.

În echipa de start anunțată de antrenori se găsește din nou titular, la numărul 10, ca mijlocaș la deschidere, Daniel Plai, sportivul format la CSȘ Gura Humorului. Humoreanul Mihai Macovei, căpitanul echipei naționale de ani buni, nu poate fi prezent la acest meci.

Ediția 2020 a competiției este una dintre cele mai echilibrate din istoria competiției, cu excepția Georgiei, care s-a distanțat în fruntea clasamentului, cu 14 puncte, singura cu trei victorii pe linie. Restul clasamentului este următorul: 2. Portugalia - 9p, 3. Belgia - 6p, 4. Spania - 5p, 5. Romania - 4p(-12), 6. Rusia - 4p(-44). Se poate observa așadar că fiecare dintre aceste echipe mai are șanse la locul II, dar poate în același timp și să termine ultima și să ajungă la barajul de retrogradare.

Este evident în aceste condiții cât de importantă este partidă de sâmbătă, din Rusia.

Deși a participat la Cupa Mondială din Japonia, Rusia nu a impresionat deloc în ultimele partide. A pierdut cu echipa cea mai slab cotată, Belgia, și a câștigat greu, la un singur punct diferență, acasă, cu Portugalia.

De cealaltă parte, România joacă în Rusia cu un moral bun, după victoria clară de etapa trecută cu Portugalia, 24-7 la Botoșani. 

Față de meciul cu Portugalia, în lotul României sunt destul de multe modificări. Astfel, în linia a doua Johan Van Heerden va face pereche cu Valentin Popârlan, în timp ce în linia a treia vor fi titulari Dragoș Ser, Cristi Chirica și Adrian Moțoc. De menționat că media de vârstă a liniei a treia este de doar 22 de ani. Două modificări sunt și pe treisferturi, Robert Neagu – aripă și Moa Maliepo – centru vor începe meciul în teren.

În ultima etapă a Rugby Europene, sâmbăta viitoare, România va juca cu Belgia, tot la Botoșani. După începutul slab al competiției, românii speră să lege trei victorii, iar în acest sens cel mai important ar fi un succes cu Rusia.