Echipa Ministerului Sănătății a decis ca, după dezinfecție, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava să devină unitate medicală în care să fie tratate cazurile infectate cu noul coronavirus, a informat, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică.

Echipa Ministerului Sănătății, condusă de dr. Nelu Tătaru, secretar de stat, a făcut, marți, o primă evaluare a activității Spitalului Județean de Urgență Suceava, în contextul răspândirii noului corornavirus.

După prima zi de verificare, echipa de la minister a decis închiderea spitalului începând de miercuri, pentru 48 de ore, în vederea realizării procedurilor de dezinfecție.

Tot miercuri începe transferarea celor 124 de pacienți care se mai află internați în spital în alte unități sanitare, după cum urmează. Pacienții confirmați pozitiv la COVID 19 vor fi repartizați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava, care se află într-o clădire pavilionară separată. Secția are 248 paturi, din care în prezent sunt ocupate 108.

Pacienții confirmați negativ la COVID 19 care nu reprezintă urgențe își vor continua tratamentul izolați la domiciliu sub supravegherea medicului de familie. Pacienții care sunt confirmați negativ și reprezintă urgențe medicale care necesită tratament într-o unitate sanitară vor fi transferați în spitale din județul Iași, în funcție de patologie.

În 48 de ore se estimează deschiderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Suceava, care este supusă procesului de dezinfecție. UPU va începe să funcționeze din nou cu personal medical transferat din clinicile medicale din Iași, clinicile private din Suceava, precum și personal din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava.

Toți pacienții care vor fi investigați și diagnosticați în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Suceava vor fi dirijați pentru continuarea tratamentului în unitățile medicale din Fălticeni și Rădăuți. Cei cu patologie severă vor fi direcționați către unitățile medicale din Iași.

În ceea ce privește personalul medical, în unitatea sanitară sunt angajate  1.300 persoane, personal medical și auxiliar.

Din cei 233 de medici ai unității sanitare, 34 sunt confirmați pozitiv la COVID 19. Aceștia sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase Suceava, restul sunt în izolare timp de 14 zile la domiciliu.

De asemenea, 49 de asistenți medicali și infirmieri confirmași cu COVID 19 din cadrul spitalului județean se află, de asemenea, internați în secția de Boli Infecțioase Suceava.

Din echipa MS fac parte șefii Comisiilor pentru medicină de urgență și epidemiologie a Ministerului Sănătății, prof.dr. Diana Cimpoieșu, respectiv prof.dr. Doina Azoicăi. Echipa este completată de către directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași, conf. univ Lucian Indrei, coordonatorul direcțiilor de sănătate publică din Regiunea de NE.

Evaluarea echipei medicale a MS continuă zilele următoare cu toate unitățile sanitare din regiunea NE. Miercuri va fi verificată situația de la Botoșani. Toate aceste informații au fost transmise oficial, de purtătorul de cuvât al Prefecturii Suceava, Diana Gpșpărel.