Cele peste 2000 de spații comerciale din Bazarul Sucevei rămân închise pentru aproape încă patru săptămâni, adică până la finele stării de alertă, conform unui proiect de hotărâre de Consiliu Local care urmează să fie discutat miercuri, 27 mai.

Proiectul include și acordarea unor facilități agenților economici afectați de prelungirea perioadei de suspendare, prin scutirea de la plata chiriei.

Proiectul cu nr. 29 de pe ordinea de zi a ședinței ordonare a deliberativului local prevede “prelungirea suspendării temporare a activității din Complexul Comercial Bazar pe întreaga durată a situației de alertă decretată de Guvernul României”. Măsura este impusă de prevederile ordonanței Militare nr. 1, care specifică că “este suspendată temporar activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centre comerciale cu suprafața construită mai mare de 15.000 mp, în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici”.

Prelungirea perioadei de suspendare a activităților economice din Bazar le spulberă speranțele miilor de comercianți și angajați de acolo, care sperau să revină la treabă de la 1 iunie, chiar de aveau să se supună unor condiții mai stricte, menite să limiteze riscurile de răspândire a coronaviruslui.

Singura măsură compensatorie pe care o pot lua autoritățile locale în privința acestora este de scutire a chiriei pentru chioșcurile amplasate pe domeniul public și privat al municipiului Suceava, pe durata situației de urgență și a celei de alertă.

Sistarea achitării contravalorii chiriei se face în baza contractelor de închiriere sau acordare a dreptului de folosință, fiind necesară și o cerere în acest sens din partea agentului economic, însoțită de declarație natorială din care să rezulte că nu a desfășurat activitate în perioadele menționate.

Cererile vor fi vizate pentru conformitate, acolo unde este cazul, de către Direcția Administrația Piețelor.

Anterior, comercianții din Bazar au fost scutiți de plata chiriei jumătate din luna martie și (pentru) luna aprilie.