Paginile de Facebook ale Muzeului Național al Bucovinei s-au bucurat de interes pe perioada celor 78 de zile cât obiectivele au fost închise din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Directorul muzeului, Emil Ursu, a declarat, miercuri, că în intervalul 17 martie – 21 mai a.c., Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean și cel de Științe ale Naturii au avut peste 1 milion de vizitatori unici, mai exact 1.147.175 de persoane.

Directorul Ursu a afirmat că, în aceeași perioadă, pe același sistem de contorizare, Muzeul Luvru a avut puțin peste 10 milioane de vizitatori unici, astfel încât consideră mai mult decât onorant interesul de care s-au bucurat obiectivele Muzeului Național al Bucovinei, din partea publicului.

Potrivit directorului, la acest lucru au contribuit plierea permanentă a informațiilor și a imaginilor pe ceea de doreau să vadă oamenii, de la istorie și arheologie, tururi virtuale, la științele naturii, tradiții și meșteșuguri.

De un răspuns deosebit s-au bucurat concursurile de desene și fotografii, prin proiecte educaționale muzeale online.

Acum muzeul a deschis pentru vizitare Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie Suceava, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Științele Naturii și Muzeul „Ciprian Porumbescu” din Stupca.

Programul este de marți până duminică, de la 10.00 la 18.00, la Muzeul de Istorie Suceava, Muzeul de Științele Naturii, Muzeul Satului Bucovinean și Muzeul memorial „Ciprian Porumbescu”, iar la Cetatea de Scaun a Sucevei, între orele 9:00-21:00, de luni până duminică.

Pentru respectarea distanțării sociale și a siguranței medicale, fluxurile de vizitatori sunt de 5 persoane (5 persoane la Casa „Ciprian Porumbescu”), cu excepția familiilor cu mai mulți copii, la intervale de 10-15 minute.

Fiecare muzeu are afișate regulile și programele de vizitare care cuprind și intervalele de dezinfecție. De regulă, după primele 4 ore de la începerea vizitării, expozițiile vor fi închise 30 minute pentru dezinfectare. 

Vizitarea obiectivelor se face cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării, pe care vizitatorii trebuie să le respecte (mască purtată corect, distanța socială, dezinfecția mâinilor și a încălțămintei, triaj observațional, termometrizare non-contact). Persoanele cu temperatura peste 37,3ºC și cele care refuză să li se verifice temperatura nu vor avea acces în muzee.