Tradiția împărțirii de sarmale, împreună cu pâine și sticle cu apă minerală, în fața Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, celor veniți la hramul orașului, nu va fi păstrată și anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, care a împărțit câte 5.000 de sarmale și sticle de apă în fiecare an, împreună cu familia sa, a spus că după ce s-a consultat cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe pe această temă, a renunțat la a păstra acest obicei și anul acesta.

Mai mult, pentru a se evita răspândirea noului coronavirus, Primăria Suceava nu va mai pune la dispoziția pelerinilor căminele de la liceele sucevene, mai ales că elevii din anii terminali au de susținut examene în această perioadă.

Sărbătoarea hramului Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava are loc, prin tradiţie, la 24 iunie, de Sânziene, iar de obicei, cu acest prilej, se adună mulţi credincioşi din Moldova şi Transilvania – în special bucovineni şi maramureşeni.

Numai că, anul acesta, din cauza pandemiei, vor fi impuse condiții mult mai restrictive celor veniți să se închine la moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, inclusiv pelerinilor.